logo F1online.sk

Zas ten Mazepin… Norris veril, že bez neho by v Q3 skončil vyššie

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala8. 5. 2021

Meno Nikitu Mazepina sa so železnou pravidelnosťou skloňuje po každej kvalifikácii ako meno pilota, ktorý niekoho v Q1 zablokoval a pokazil mu kvalifikačný pokus. Inak tomu nebolo ani v Španielsku, kde mal zas zavadzať Landovi Norrisovi na McLarene. A hoci sa to stalo len v prvej časti, mladík má zato, že napokon utrpela i jeho pozícia na štarte.

Všetko sa to zomlelo ešte v úvode Q1. Na trať sa vybral celý formulový pelotón, pričom takmer polovica jazdcov sa stretla v poslednej technickej sekcii. Prakticky všetci s výnimkou Landa Norrisa sa pripravovali na svoje ostré kolo alebo sa vracali do boxov.

Keď do šikany dorazil McLaren, autá sa začali uhýbať. Sebastian Vettel vyšiel na starú konfiguráciu okruhu, Kimi Räikkönen a Júki Cunoda sa krčili na okraji trate. Nikita Mazepin vtom usúdil, že najlepšie bude, ak dvojicu pozostávajúcu z Alfy Romeo a AlphaTauri predbehne, pre Norrisa však trochu neskoro.

“Mám pocit, že ma to v dnešnej kvalifikácii vyšlo tak trochu draho,” vysvetľoval Lando Norris, ktorý v spomínanom sektore stratil viac ako polovicu sekundy. “Auto bolo fajn, nemám pocit, že by som odviedol zlú prácu. Len ma tam jeden chlapík zablokoval, kvôli čomu som musel nasadiť druhú sadu pneumatík.”

Do Q3 kvôli tomuto incidentu vstupoval len s jednou sadou nových softov. “Keď rozhodujú tisíciny, stotiny a desatiny sekundy, chcete mať tú príležitosť zlepšiť sa, nesmiete spraviť žiadne chyby. Keď sa vám prihodí niečo takéto a máte len jednu sadu, na ktorej môžete naozaj zatlačiť… Nám to dnes určite uškodilo. Je to nanič, pretože som mal pocit, že by som mohol skončiť na piatom či šiestom mieste. To sa nestalo.”

Komisári si Nikitu Mazepina a Landa Norrisa predvolali k sebe na vyšetrovanie.

Vyvstáva otázka, či Landovi Norrisovi v Q3 nestačila jedna nová mäkká zmes. Pilot McLarenu vysvetlil, prečo by mu tá druhá mohla v Q3 pomôcť: “V trinástej zákrute bolo trochu štrku. Niekto mi povedal, že sa tam roztočil Pérez. Ja som bol prvý, kto tadiaľ išiel a svojím spôsobom som to čistil. Bolo to nešťastné, pretože na trati bol tento bordel a ja som prišiel o pár desatín.”

“Pri druhom pokuse sa v podstate nikto nezlepšil,” poznamenal Norris. “Neviem, či bolo o čosi veternejšie. Teraz by som povedal, že novú sadu sme mali nasadiť na prvý výjazd v Q3 a nie na ten druhý.”

Keby mal dve nové sady, takúto dilemu riešiť nemusel. “Ale nikdy neviete. Mali sme len smolu a jediným dôvodom je Q1 a tá premávka v poslednej zákrute.”