logo F1online.skF1online.sk

Steiner: Auto robí väčšie problémy Mazepinovi ako Schumacherovi

Nikita Mazepin za Mickom Schumacherom
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala8. 5. 2021

Nikitovi Mazepinovi v piatok trvalo len sedem zákrut, aby vyletel z trate a takmer zostal zahrabaný v štrku. Útrapy mladého Rusa tak pokračujú hneď od začiatku víkendu v Španielsku, za čo podľa Günthera Steinera môže nestabilná zadná časť. S tou má Mazepin väčšie problémy ako Mick Schumacher.

Nikita Mazepin v tejto sezóne nahradil Sebastiana Vettela na pozícii pilota, ktorý to vie na trati najlepšie roztočiť. A hlasy z Haasu hovoria, že problémy má podobné, aké mal vlani Sebastian Vettel vo Ferrari. Na vine je zadná časť.

“Musíme sa pokúsiť preňho nájsť lepší balans,” uviedol Günther Steiner na piatkovej tlačovke, na ktorej uznal, že Haas VF-21 má “nedostatky”. “Auto je pri zatáčaní veľmi nestabilné. Mick sa s tým vie asi lepšie vyrovnať, Nikita má zas väčšie problémy, pretože chce mať stabilnú zadnú časť, chce mať istotu, že bude držať.”

“Je to jedna z vecí, pri ktorých sa musíme pokúsiť Nikitovi pomôcť, aby cítil viac sebavedomia. Ak svojmu autu vôbec neverí, ťažko sa v ňom jazdí. V týchto rýchlostiach to nie je ľahké. Skúsime to teda vyriešiť,” doplnil temperamentný Talian.

Nikita Mazepin sa však stále len učí formulovému remeslu a sezónu 2021 nemusí brať až tak vážne; tú Haas odpísal ešte pred jej začiatkom. Pre Mazepina so Schumacherom bude najdôležitejšie sa učiť, čo sa Rusovi podľa svojich slov darí.

“Tým, že sme nováčikovia, sa každý víkend zlepšujeme. A v tomto zlepšovaní sa budeme pokračovať až do 23. pretekov sezóny,” hovorí Mazepin. “Každý pilot si hľadá svoju cestu, ako sa vysporiadať s tým vetrom, neustále sa meniacimi podmienkami. Ja nie som iný.” Práve premenlivý vietor robil pilotom v Portimau problémy, najmä tým s nestabilnými autami. Určite i preto Mazepin nakoniec stratil na svojho kolegu viac ako minútu.

Súvisiace články

Diskusia