logo F1online.skF1online.sk

Bottas sa o seba nebojí: Mňa cez sezónu nevymenia, také niečo robí len jeden tím

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala6. 5. 2021

Po rokoch, keď Mercedesu vďaka obrovskej výkonnostnej výhode postačoval nevýrazný, zmierlivý a na úspechy nenáročný Valtteri Bottas, prichádza do tuhého. Situácia sa zmenila a tímu z Brackley by sa zišla tá dravejšia a rýchlejšia verzia fínskeho pretekára. Problém je v tom, že doteraz ju nik nevidel, čo má v Mercedese vyvolávať vlnu neistoty a nespokojnosti. Bottas si napriek všetkým špekuláciám nepripúšťa, že by ho uprostred sezóny Toto Wolff vymenil.

Ak si po troch pretekoch porovnáme tohtoročné výsledky v šampionáte konštruktérov s minuloročnými, dostaneme celkom iný obraz. Vlani v tejto fáze sezóny Mercedes viedol už s obrovským 66-bodovým náskokom, teraz má len osemnásťbodovú výhodu. A to by sme ešte mali zohľadniť fakt, že Verstappen v Bahrajne mohol vyhrať, a že Lewis Hamilton mal v Imole z pekla šťastie, keď preteky nedokončil so stratou jedného kola.

Bude to teda ešte napínavé, s Bottasom v tíme určite, hlásila cez týždeň britská tlač, podľa ktorej sa schyľuje k výmene v monoposte Valtteriho Bottasa. Dlhoročného pilota Mercedesu by vraj ešte uprostred sezóny mohol nahradiť George Russell, ktorý už vlani v Sachíre strčil Bottasa do vrecka.

Na štvrtkovej tlačovej konferencii Valtteriho Bottasa sa rozoberala i táto téma. Fín sa však nenechal otriasť. “Ja viem, že ma uprostred sezóny nevymenia,” vyhlásil sebavedomo.

“Náš tím také veci nerobí. Na tento rok mám zmluvu. Myslím, že tu máme len jeden tím, ktorý v F1 robí takéto veci a my ním nie sme,” podpichol konkurenciu z Red Bullu. “Ja teda necítim žiaden tlak, viem ako sa veci majú. Okolo sa vždy začnú riešiť kadejaké hlúposti, no to je súčasťou nášho športu.”

Všetko je raz prvý raz a ako sa vo Formule 1 každoročne presviedčame, zmluvy nie sú vytesané do kameňa. Valtteri Bottas bude musieť Mercedesu dokázať, že je preň hodnotný. Rodák z Nastoly verí, že práve tesný súboj s Red Bullom mu v tom pomôže.

“Ak by sme boli jasne o krok vpred, aj rozdiel medzi jazdcami by mohol byť veľký a aj tak by ste zbierali dobré výsledky,” rozhovoril sa dvojnásobný vicemajster sveta. “Tento rok je jasné, že ak vám chýba čo i len trocha rýchlosti, tak ľahko spadnete o jednu či dve priečky. Tak by to aj malo byť. Ak teda bude mojím cieľom robiť si svoju prácu čo najlepšie, dúfam, že to bude jasne vidieť a tieto reči čoskoro ustanú. Súhlasím teda s tým, že je to dobré.”

Cynik by mohol navrhnúť, že Valtteri Bottas predsa len môže pomôcť svojmu tímu: tým, že bude plniť pokyny v rámci tímovej réžie. Hoci sme len v úvode sezóny, tá už pri Valtterim Bottasovi prichádza do úvahy, veď na svojho kolegu stráca 37 bodov.

“Ak mám byť úprimný, tak mne to starosti nerobí. Viem, že už je medzi nami istá medzera, ale ešte stále je veľmi skoro,” upokojuje sa Valtteri Bottas. “Z môjho pohľadu nemá význam o tom premýšľať. Zostáva nám 20 pretekov, čo stále predstavuje obrovské množstvo bodov. Tento rok sa môjho cieľa určite nevzdávam.”

“Vždy verím v to, že tvrdá práca sa vyplatí. Budem teda tvrdo pracovať a veriť. Viem, že výsledky prídu a vyplatí sa to,” dodal.

Súvisiace články

Diskusia