logo F1online.sk

Vettel: Autu rozumieme o čosi lepšie, no chýba nám rýchlosť

Sebastian Vettel pred Mickom Schumacherom
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala3. 5. 2021

Sebastian Vettel v sobotu ukázal záblesk zlepšenia, no v nedeľu opäť spadol z bodovaných priečok. Odpoveď na prepad štartovým poľom je podľa Nemca jednoduchá; Aston Martin proste nedisponuje dostatočne rýchlym monopostom.

Vettel odštartoval do pretekov z desiateho miesta, no nedeľu uzavrel až na trinástom. Dostali sa cez neho aj Fernando Alonso a Daniel Ricciardo, ktorým kvalifikácia nevyšla, a takisto Antonio Giovinazzi.

“Po desiatich kolách bolo ťažké sa udržať skupinky vpredu,” povedal Vettel v zóne pre novinárov. “Proste sme s nimi nevedeli držať tempo a zaostali sme. Vyzerá to teda tak, že sme proste nemali dostatočnú rýchlosť na to, aby sme získali nejaké body. Teraz už autu rozumieme o čosi lepšie, ale chýba nám tá trocha rýchlosti. Musíme na tom popracovať.”

Vettel si držal štartovú pozíciu až do sedemnásteho kola, keď sa cez neho prehnal Daniel Ricciardo. Počas zastávok v boxoch sa prepadol ešte hlbšie. Nakoniec bojoval s kolegom Lancom Strollom, ktorý vypadol už v Q1. Rýchlosť teda nechýbala len Aston Martinu, ale aj Sebastianovi Vettelovi.

“Stratégia bola OK, nemali sme však dosť dobrú rýchlosť na to, aby sme dostali pod tlak autá pred nami. Bolo to dosť náročné. Preto sme sa začali prepadávať smerom dozadu,” vysvetlil štvornásobný šampión, ktorý si chcel domov odniesť krajší výsledok. “Dúfali sme, že sa nám pár bodov podarí získať.”

K prvej desiatke mal azda bližšie Lance Stroll, ktorý natiahol úvodný stint na softoch na úctyhodných 39 kôl. Aston Martin veril, že sa vďaka pneumatikovej výhode na konci pretekov relatívne ľahko dostane cez súperov, no to nevyšlo.

Strollovi nepomohla ani pomoc Sebastiana Vettela, ktorý ho pustil pred seba. “Sebastiana sme požiadali, aby pustil Lanca a mohol sa pokúsiť dotiahnuť na autá vpredu,” prezradil Otmar Szafnauer, ktorého tím chcel aspoň akú-takú šancu na zisk bodov. “Lancovi sa to však nepodarilo. Svoju pozíciu Sebastianovi férovo vrátil v poslednom kole.”

Už na tento víkend sa kolotoč F1 presunie do neďalekej Barcelony. Za tých pár dní Aston Martin žiadne zázraky nespraví, bude musieť dúfať, že mu pomôže iný charakter okruhu. “Samozrejme, uvidíme nejaké rozdiely, ktoré spôsobí okruh. Dúfame, že nám Barcelona bude sedieť o čosi viac.”

Vettel zatiaľ nezúfa, nádej mu dáva výkon Alpine. “Teraz boli oveľa silnejší ako na prvých dvoch pretekoch.” Posunúť sa dopredu teda nie je nemožné.

Súvisiace články