logo F1online.sk

Norris: Toľko sebavedomia som v aute ešte nemal

Lando Norris vedie pole
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala3. 5. 2021

Lando Norris v McLarene žiari. Už tretíkrát za sebou sa mu podarilo uzavrieť preteky v najlepšej päťke, zatiaľ čo jeho kolega stále len hľadá pevnú pôdu pod nohami. Brit ju už dávno našiel. Hovorí, že takú sebaistotu ešte vo Formule 1 nikdy nemal.

A niet sa čomu čudovať. Landovi Norrisovi vychádza takmer všetko. V Imole takmer štartoval z prvej trojky a skončil na pódiu. Kvalifikácia v Portugalsku sa vyvíjala podobne, problém bol len v tom, že svoj posledný pokus v Q3 na čerstvých pneumatikách kvôli premávke nedokončil, a tak sme nevideli skutočnú rýchlosť McLarenu.

Štart zo siedmej priečky teda nebol optimálny, no Norris už v úvode predbehol Ocona so Sainzom, po neutrálnej fáze si dokonca poradil aj so Sergiom Pérezom. Red Bull sa cez neho neskôr opäť dostal, no dobrý pocit z toho, že bojoval aj s jedným z top tímov zostal.

“Mal som naozaj dobré preteky. Ťažké. Charles na mňa celý druhý stint dosť tlačil. A bol to aj dlhý stint, takže to bolo náročné,” vysvetľuje Norris, ktorý do boxov zašiel už v 22. kole potom, čo zastávky odštartoval Carlos Sainz. “Celkovo to bolo také dobré, ako len mohlo. Ostatní sú už príliš ďaleko pred nami. Skúsili sme to, dokonca sme sa dostali pred Péreza. Keby som mal dostatočnú rýchlosť na to, aby som sa tam udržal, to by bolo ideálne. Nebolo to tak, nuž som sa musel starať o svoje vlastné preteky, manažovať svoje očakávania a uvedomovať si, proti komu v skutočnosti bojujem.”

Norrisov skvelý štart do sezóny ho drží na tretej priečke priebežného poradia. Za sebou má dokonca i Valtteriho Bottasa na Mercedese. Radosť je veľká, Lando prešiel od jeho príchodu do F1 v roku 2019 veľkou transformáciou.

“Necítim sa byť prehnane sebavedomý, ale toľkoto sebavedomia som ešte nemal,” vysvetlil rodák z Bristolu. “Je dôležité, že to neplatilo len v pretekoch, ale aj v kvalifikácii a počas celého súťažného víkendu, ba celý rok sa cítim dobre. Mám pocit, že ako tím odvádzame dobrú robotu. Hovoríme o veciach, o ktorých treba, pripravujeme sa na to, na čo sa potrebujeme pripraviť.”

“Tá tvrdá práca sa vypláca. Mať viac víkendov ako tento by bolo skvelé, ale stále je to ťažké, hoci navonok to môže vyzerať jednoducho. My spravíme maximum. Získali sme dosť bodov, som šťastný,” rozplýval sa od radosti Norris.

Súvisiace články