logo F1online.sk

Hamilton: Ty idiot, hovoril som si po reštarte

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala2. 5. 2021

Ani Lewis Hamilton v nedeľu nebol bezchybný. Po fáze bezpečnostného vozidla si po zlom rozhodnutí trhal vlasy za to, že pred seba pustil Maxa Verstappena. Pocit viny však už po pár kolách vystriedala úľava; Verstappen sa pošmykol tiež a druhú priečku Hamiltonovi vrátil.

Prvá trojica si po štarte udržala svoje pozície a v nezmenenom poradí prečkala fázu bezpečnostného vozidla, ktorú vyvolal Kimi Räikkönen. Nasledoval reštart, ktorý Valtteri Bottas zvládol na jednotku, no Hamilton zaváhal. Okolo neho sa prehnal Max Verstappen.

“Stalo sa to, že som tam prišiel o pozíciu!” žartovne zareagoval Lewis Hamilton na žiadosť, aby popísal chvíle po odchode bezpečnostného vozidla z trate. “Bolo to zaujímavé, pretože spočiatku som sa, prirodzene, koncentroval na Valtteriho. Doslova na zlomok sekundy som sa pozrel do spätného zrkadla, aby som videl, kde je Max. V tom okamihu sa Valtteri rozbehol, tak som s Valtterim stratil kontakt. To nebolo dobré!”

“Potom som bol vo Valtteriho zákryte. On sa išiel akurát vykloniť, tak som sa vyklonil aj ja a Maxovi prenechal Valtteriho zákryt. Hovoril som si: Ty si ale idiot!” rozosmial sa obhajca titulu.

Keby o pár kôl nezískal druhú pozíciu späť, na tento moment by zrejme nespomínal s takým úsmevom na tvári. “Boli to veľmi ťažké preteky, fyzicky aj psychicky, všetko držať pokope. Bolo dosť veterno, veľmi ľahko ste mohli spraviť chybu. Myslím, že Max v jednej časti okruhu spravil chybu, čo bolo perfektné. Vedel som, že to bude to kolo, v ktorom budem za ním v poslednom sektore čo najbližšie.”

Vyhrané ešte nemal, ďalší na rade bol Valtteri Bottas. “S Valtterim som musel ten manéver uskutočniť skoro, predtým ako sa mi zničili pneumatiky. Podarilo sa mi ho dostať v prvej zákrute, bolo to presne na limite. Skvelé pretekanie.”

Hamilton sa do španielskej Barcelony presunie s drobným náskokom a s vyhliadkou na ďalšie tesné súboje, ktoré ho tento rok tak bavia. Bavia, ale viac energie z neho nevyčerpávajú, tvrdí.

“Ja to milujem. Ak mám byť úprimný, preteky sú pre mňa preteky, nemám pocit, že by som pracoval tvrdšie ako v minulosti, stále musím zvládnuť celú tú vzdialenosť,” vysvetľuje Hamilton. “Kiežby ľudia mohli zažiť, aké je ťažké zvládnuť celú tú dĺžku a nespraviť chyby.”

“Keď ste na čele, samozrejme, máte z toho iný pocit. Keď som však za niekým, tak je to vzrušujúce. Ja osobne tento boj milujem. Miloval som ho, odkedy som ako dieťa jazdil na motokárach. Dnešok mi dosť pripomenul tieto motokárové časy,” doplnil.