logo F1online.sk

Verstappen: Zničili Algarve, na Turecko nechcem ani pomyslieť

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 5. 2021

Max Verstappen nemal po sobote v Portugalsku dôvod na úsmev. Pole position mu ušla aj kvôli premávke na trati, navyše jazdiť na ešte stále čerstvo vyasfaltovanom okruhu bolo preňho skôr utrpením ako zábavou. Holanďan pôjde zaspávať nahnevaný na seba, na súperov a azda i na “cestárov” a vedenie okruhu.

Verstappen si až do finálovej časti kvalifikácie jazdil to, čo potreboval. Potom sa to však zlomilo. Jeho prvý čas v Q3 zmazali komisári, ktorí boli v plnej permanencii a sledovali prekračovanie limitov trate. Verstappen síce výjazdom za červeno-biely obrubník nič nezískal, skôr stratil, ako neskôr ukázala analýza Karuna Čandhoka, no pravidlá sú pravidlá.

V tom čase bol na desiatej priečke, ale zostával mu ešte jeden pokus. V ňom mu však nepomohli Norris s Vettelom. “Prečo sa títo chlapci neuhýbajú? Ja som v ostrom kole!” rozkrikoval sa vo vysielačke Verstappen a nelichotivo ich počastoval, čo musela réžia vypípať.

“Počas celej kvalifikácie sa jazdilo ťažko, dosť som mal problémy s priľnavosťou,” vyjadril sa po vystúpení z auta Verstappen. “Moje prvé kolo v Q3 bolo slušné, no dosť som s tým musel bojovať v štvrtej zákrute a trochu som vyšiel mimo trať.”

“Bol som sebavedomý, že sa mi podarí spraviť ďalšie také isté kolo. Vyšiel som na trať a šiel som na desatinu sekundy rovnako. Potom som v poslednom sektore o všetok ten čas prišiel kvôli Aston Martinu predo mnou,” vysvetľoval. “Keď pred vami v posledných dvoch zákrutách ide auto, tak vám tým škodí. Hlavne pri takom slabom gripe, aký tu máme, a tiež vetre. Prišiel som o všetok čas, no už s tým nič nenarobím.”

Na nedostatok priľnavosti sa sťažoval prakticky celý padok. Preasfaltovanie okruhu pred vlaňajšími pretekmi ho vraj úplne zničilo. “Ja som si kvôli tomu, v akom stave je táto trať, cez víkend neužil jediné kolo. Konfigurácia je super, ale priľnavosť sa mi nepáči. Viem, že všetci majú rovnaké podmienky, ale ja osobne som si to neužíval.”

Podmienky na trati sa s postupom času nezlepšovali a v Q3 vytiahol lepšie kolo ako predtým len Bottas. Verstappena to neprekvapilo. Odpozoroval to z minulotýždňových pretekov MotoGP. “Pozrel som si časy MotoGP a vyzeralo to rovnako. Áno, majú trochu inú prednú pneumatiku, ale celkovo je to tu biedne. Spomínam si, že som tu bol vlani pred pretekmi a bola to jedna z mojich troch najobľúbenejších tratí. Potom vymenili asfalt a už ma to nebavilo.”

Keď novinári na tlačovke Verstappenovi pripomenuli, že namiesto Kanady nás v júni čaká Turecko, musel takmer zamdlieť. “Na Turecko nechcem ani pomyslieť,” vyhlásil a Lewis Hamilton sa k nemu pridal: “Bude to strašné.”

Následne naňho nadviazal: “Naozaj neviem, ako to robia, že je to horšie. Turecko zvyklo mať dobrý grip, no keď sme tam boli naposledy, nemali sme žiaden. A teraz zisťujeme, že viac a viac okruhov ide meniť asfalt, ktorý používajú. Nie je to veľmi dobré, keď máte problém s priľnavosťou. Znamená to, že je ťažšie nasledovať iné auto a ono sa to potom nazbiera.”

Súvisiace články