logo F1online.sk

Hamilton: Dosť bieda. Dnes som zajazdil len jedno dobré kolo

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala1. 5. 2021

Lewis Hamilton dnes mohol oslavovať jubilejnú 100. pole position, tá mu nakoniec ušla len o 0,007 sekundy. Aj keby ju však získal, zrejme by od radosti nevyskakoval. V kvalifikácii sa necítil veľmi dobre, hovorí, že za celú kvalifikačnú hodinovku zajazdil len jedno naozaj dobré kolo. A to posledné ním nebolo.

Mercedesy v Q2 neváhali a podľa predpokladov nasadili stredne tvrdé pneumatiky. Na nich Lewis Hamilton jazdil ako blesk, ako jediný sa dokonca dostal pod hranicu 1:18,000. To bol však vrchol jeho jázd, v Q3 spolu s inžiniermi tápali.

“Bola to ťažká kvalifikácia. Myslím si, že nikto to tu nemá ľahké, je obzvlášť veterno a na tomto povrchu aj dosť klzko,” komentuje sobotu v Portimau Lewis Hamilton. “Myslím si, že všetci sa s tým pasovali, z môjho pohľadu to bola biedna kvalifikácia.”

“V Q1 to nebolo dobré, v Q2 som mal len jedno schopné kolo, ba povedal by som, že v celej kvalifikácii som zajazdil jediné dobré kolo. Tretia časť bola dosť veľká bieda. Valtteri odviedol dobrú robotu, keď zohľadníme podmienky, v akých sme jazdili,” pochválil svojho kolegu obhajca titulu.

Ten môže byť po sobote aj napriek všetkému spokojný. Hoci nepodal dobrý výkon, stojí so svojím kolegom v prvom rade. Max Verstappen totižto o jedno kolo prišiel a v tom druhom už nestíhal. Nepomohla mu ani premávka, nadával najmä na Landa Norrisa a Sebastiana Vettela.

Zaujímavosťou je, že Mercedes sa v závere kvalifikácie rozhodol nasadiť stredne tvrdú zmes. To sme už poriadne dlho nevideli, aby sa niekto pokúsil vybojovať pole position práve na nej. No s ohľadom na podmienky a na fakt, že sa nikomu nedarilo zlepšiť svoj čas z Q2, to bolo azda dobré rozhodnutie.

Hamilton má na to opačný názor. “Podľa mňa sme sa na konci nerozhodli správne. Bolo to ťažké, mohli ste nás vidieť, že jazdíme vždy viac kôl za sebou. Pneumatiky sú tu pritvrdé, na tomto povrchu nepracujú dobre, musíme teda zajazdiť viac kôl, aby sme do nich dostali teplo. Nakoniec som nemal veľmi dobrú priľnavosť, nemohol som podať najlepší výkon.”

Brit už v piatok avizoval, že Pirelli malo vybrať mäkšiu trojicu zmesí. Mohlo sa poučiť z minulého roka. “Ak mám byť úprimný, tak si nemyslím, že by to s týmito gumami bolo o toľko ťažšie ako s tými vlaňajšími. Vlani sme tu mali rovnaký problém. Najviac priľnavosti sme mali vo veľmi úzkom pracovnom okne. To bol prípad aj dneška. V treťom tréningu som sa cítil celkom fajn, ako som povedal, tak aj v tom jednom kole v Q2 to bolo slušné. Myslel som si, že sme to okno trafili.”

“S poryvmi vetra ste však mohli mať i smolu, ten vám mohol začať fúkať do chrbta v niektorých zákrutách, v ktorých by sa to inak nestalo. Bola to kombinácia viacerých faktorov. Celkovo to však neboli najčistejšie a najlepšie kolá z mojej strany. Zajazdil som len to jedno v Q2,” doplnil.