logo F1online.skF1online.sk

Príspevky niektorých pilotov na sociálnych sieťach cez víkend nenájdete

Piloti 2021
© Pirelli Press Area
Milan Kubala
Milan Kubala30. 4. 2021

Priestor na sociálnych sieťach bude tento víkend o niečo pustejší. Vytratia sa z neho hviezdy z celého športového sveta vrátane toho motoršportového. Aj piloti Formuly 1 sa pripájajú k víkendovému bojkotu sociálnych sietí, ktorým chcú poukázať na problém bujnejúcej nenávisti na internetových platformách.

Počet útokov na sociálnych sieťach, ktoré sú mierené na bežných ľudí aj na vrcholových športovcov, v posledných mesiacoch rastie, no internetoví giganti s tým nič nerobia. Taký pocit nadobudli veľké zahraničné futbalové kluby a organizácie. UEFA preto vo štvrtok oznámila, že sa pripojí k bojkotu sociálnych sietí, aby poukázala na túto kultúru nenávisti.

“Nenávistné prejavy sa objavovali na ihriskách i na sociálnych sieťach,” uviedol prezident UEFA Aleksander Čeferin. “Toto nie je akceptovateľné a treba to zastaviť s pomocou verejnosti, zákonodarných orgánov i internetových gigantov. Tolerovanie bujnejúcej kultúry nenávisti je nebezpečné, veľmi nebezpečné, nie iba pre futbal, ale pre spoločnosť ako celok.”

“Vyzývam všetkých — hráčov, kluby, národné asociácie —, aby podávali formálne žaloby, kedykoľvek sa hráči, tréneri, rozhodcovia či iní funkcionári stanú obeťami neakceptovateľných príspevkov na Twittri či správ. Už máme dosť týchto zbabelcov, ktorí sa schovávajú za svoju anonymitu, aby sírili ich zhubnú ideológiu.”

Veľmi rýchlo sa k tejto výzve, ktorá potrvá od piatka 16:00 až do utorka 01:00 nášho času, začali pripájať i ďalšie organizácie vrátane veľkých zahraničných médií. Zo sveta kráľovnej motoršportu už podporu vyjadrila i Formula 1 na svojom oficiálnom profile, no k bojkotu sa sama nepridá.

Lewis Hamilton, ktorého na Instagrame sleduje 22 miliónov ľudí, sa k iniciatíve hneď prihlásil. “Pripojím sa solidárne k futbalovej komunite a tento víkend vypnem všetky moje sociálne siete. V našej spoločnosti nie je priestor na žiadne zneužívanie, či už online alebo nie. Pridlho to mala ľahké tá malá hŕstka ľudí, ktorá šírila nenávisť spoza svojich obrazoviek.”

“A hoci bojkot tento problém pravdepodobne z noci na deň nevyrieši, musíme volať po zmene, keď ju potrebujeme, aj keď sa to zdá ako takmer nemožná úloha,” vysvetlil sedemnásobný majster sveta.

Ten nebude sám. Lando Norris si už tiež svoje odžil s internetovými trollmi. “Každý tu aspoň raz musel bojovať s urážkami. Sociálne siete musia spraviť viac, aby to vyriešili. Skrývať sa za klávesnicu nie je v poriadku. Čo je veľa, to je veľa.”

A kým Daniel Ricciardo i šéf McLarenu Zak Brown sa k bojkotu pridajú, na účtoch McLarenu budú aj tento víkend pribúdať príspevky. “Myslíme si, že je pre nás dôležité počas súťažného víkendu udržiavať túto pozitívnu interakciu s fanúšikmi,” vysvetlil Andreas Seidl.

Zo sociálnych sietí sa odhlásia i ďalší piloti, takýto krok už stihli ohlásiť Charles Leclerc, Esteban Ocon, Valtteri Bottas, Nicholas Latifi, Mick Schumacher, Nikita Mazepin či George Russell.

“Myslím si, že je dôležité sa do toho zapojiť, pretože na internete je už priveľa urážok, nenávisti, negativizmu, rasizmu, ktorý si nik nezaslúži,” hovorí George Russell, šéf Asociácie pretekárskych jazdcov GPDA. “Je našou povinnosťou na to poukazovať, nie len v rámci nášho športu. Nezáleží na tom, či ste starí alebo mladí, z akého prostredia pochádzate, aby ste šírili pozitivitu a boli k sebe milí.”

Súvisiace články

Diskusia