logo F1online.sk

Bottas o svojej rýchlosti v Imole: Mohli za to len a len pneumatiky

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala30. 4. 2021

Valtteri Bottas toho v Imole s výnimkou tréningov veľa neukázal. V kvalifikácii i v pretekoch mu jasne chýbala rýchlosť, na Lewisa Hamiltona nemal nárok a v pretekoch takmer ani na Williams z opačného konca štartového poľa. Vo štvrtok v Portimau sa fínsky pretekár obhajoval tým, že na vine boli čisto len pneumatiky.

Bottas v kvalifikácii obsadil ôsme miesto, zatiaľ čo jeho kolega získal pole position. V pretekoch sa mu nedarilo o nič viac, veď uprostred nich už na lídra — a takmer i na kolegu — strácal celé kolo a musel bojovať s Georgom Russellom, čo pôsobilo ako súboj Dávida s Goliášom.

Niekde bola určite chyba a Valtteri Bottas tvrdí, že tím ju úspešne identifikoval. “V Imole sme sa trápili v kvalifikácii. Teraz už všetkému rozumieme, mohli za to čisto len pneumatiky. Čas, ktorý som zajazdil v Q1, by mi postačil na druhý rad na štarte. Pritom v Q3 sme skončili na ôsmej priečke. Na túto oblasť si teda musíme dať pozor.”

Kvalifikácia veruže dopadla katastrofálne. Mohli aj za pretekový nezdar pneumatiky? Bottas prikyvuje, no po doplňujúcej otázke, či by mu pomohol minuloročný systém DAS, krúti hlavou. “DAS bol určite nápomocný pri zohrievaní pneumatík, ale v Imole sme mali skôr problémy so zadnými gumami.”

“Mali sme problém zahriať tie, nie predné. Systém DAS je určený len na predné pneumatiky. Som si teda istý, že vďaka nemu sme mali vlani na niektorých miestach výhodu, ale neplatilo by to nevyhnutne pre Imolu,” uzavrel Bottas.

Súvisiace články