logo F1online.skF1online.sk

Alonso: Nechcem sa vyhovárať, potrebujem na tom zapracovať

Fernando Alonso
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 4. 2021

Tím Alpine a jeho (staro)nová jazdecká hviezda Fernando Alonso nevstúpili do novej sezóny tou správnou nohou. Bahrajn a Imola ukázali, že francúzsky celok zatiaľ za špičkou stredu poľa zaostáva, podobne tak Španiel posledný víkend nestačil na svojho mladšieho tímového kolegu Estebana Ocona. Dvojnásobný šampión však nemá dôvod panikáriť.

Deviate miesto pre Ocona, desiate pre Alonsa. Vytrápené tri body s prispením dávky šťastia bolo v Taliansku úplným maximum pre tím Alpine, ktorý vyťažil z chýb súperov i kontroverznej penalizácie pre Kimiho Räikkönena. Francúzsky celok sa nemôže veľmi spoliehať ani na Alonsa, ktorý zatiaľ zo svojho auta nedokáže vyžmýkať úplne všetko.

„Neviem vám v tejto chvíli dať nejaké percentá,“ povedal Alonso na margo svojej formy a toho, ako ďaleko je momentálne od optima. „Ako hovorím, sezóna je stále na začiatku a pár pretekov to potrvá.“

„Je to rovnaké pre všetkých, ktorí zmenili tím, pretože každé auto má svoje špecifiká pokiaľ ide o odozvu riadenia, pedálov, spôsobu ako reaguje, ako sa správa pri prejazde cez obrubníky, ako sa správa k pneumatikám, ako brzdí a podobne. Aby ste na to všetko prišli potrebujete viac pretekov a viac skúseností,“ objasnil Alonso svoje problémy s monopostom Alpinu.

„Pre mňa osobne je ten problém ešte väčší, pretože som nezmenil len tím, ale v podstate celý šport. Bude to skrátka chcieť čas. Nechcem sa vyhovárať, potrebujem na tom zapracovať, pracovať tvrdšie a lepšie sa pripraviť na nadchádzajúce víkendy. V kariére som už tímy a kategórie zmenil mnohokrát, nikdy to nebol problém a nebude to problém ani teraz.“

Ak by sa aj Fernando dokázal vrátiť do svojej niekdajšej formy, nič to nezmení na fakte, že sa Alpine na štarte sezóny neuviedol v najlepšej forme. Konštruktéri v Enstone prišli s naozaj zaujímavým konceptom monopostu, no auto nie je príliš rýchle. Na McLaren a Ferrari, ktorí zatiaľ udávajú tempo v strede poľa, výkonnostne strácajú.

„Je to náročná otázka a každý na ňu momentálne hľadá odpoveď. Myslím, že výkonnosť auta nie je taká, akú by sme chceli. V boji o Q3 nemáme v súčasnosti žiadnu časovú rezervu, stred poľa je navyše veľmi tesný a dve alebo tri desatiny sú rozdiel medzi siedmym a štrnástym miestom,“ povedal Alonso.

„Sme v tom klbku tímov a strata nie je veľká, takže ak pôjde všetko hladko, môžeme zabojovať niekde vyššie v poli, no ak nie, ľahko sa môžeme prepadnúť,“ dodal dvojnásobný šampión.

Súvisiace články

Diskusia