logo F1online.sk

Hamilton prekvapivo testoval nové pneumatiky: O rok chcem na nich jazdiť

Lewis Hamilton na testoch osemnásťpalcových pneumatík Pirelli
© Twitter/Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala29. 4. 2021

Lewis Hamilton sa simulátoru či testom vyhýba ako čert krížu. Keď sa teda po pretekoch v Imole objavil v monoposte Mercedesu a testoval nové osemnásťpalcové pneumatiky, bolo to do istej miery prekvapenie. Sedemnásobný majster sveta tvrdí, že si neukrojil zo svojho voľného času len tak, ale mal na to pádny dôvod.

Osemnásťpalcové pneumatiky sa na monopostoch objavia už v budúcej sezóne. Pirelli preto začalo intenzívne testovacie jazdy, na ktoré pozvalo všetkých desať tímov. Mercedes absolvoval svoje jazdy minulý týždeň, okrem Bottasa aj so spomínaným Hamiltonom.

“V prvom rade chcem povedať, že dobrovoľne sa nikdy nehlásim na testy,” priznal Lewis Hamilton na štvrtkovej tlačovke. “Toto boli pravdepodobne jedny z prvých, na ktoré som sa dobrovoľne prihlásil.”

“Keď som sa ráno prebudil, hneď som to oľutoval! Hovorím si, dopekla!” zažartoval a následne vysvetlil, čo ho viedlo k tomu neštandardnému kroku. “Mám v pláne tu byť aj v budúcom roku, chcem byť tohto súčasťou, chcem pomôcť Pirelli.”

Hamilton týmto počinom nadviazal na svoje vyjadrenia z minulých rokov, v rámci ktorých kritizoval pneumatiky Pirelli a talianskeho výrobcu, ktorý podľa neho asi ani lepšie pneumatiky nevie vyrobiť. Po novembrových testoch tohtoročných gúm napríklad zhodnotil: “Mali dva roky na to, aby vyvinuli lepšie pneumatiky, a oni prišli s gumami, ktoré sú o tri kilá ťažšie a o sekundu na kolo pomalšie.”

“Viem, že z pohľadu fanúšikov to nie je až taký rozdiel, ale my, jazdci, pracujeme so značkami a partnermi, ktorí sú veličinami v nových technológiách a posúvajú ich vpred. Ak však po dvoch rokoch vývoja cúvate, tak potom neviem, čo sa to deje,” odkázal na adresu Pirelli.

Tým, že sa Hamilton zúčastnil testov, bude môcť inžinierom z Talianska poskytnúť priamu spätnú väzbu. “Chcem im pomôcť vyrobiť lepší produkt. Myslím, že všetci piloti si želáme pneumatiky orientované na výkon. Bolo dôležité vidieť tento štartovací bod, na ktorom začíname, a s čím viem pomôcť. Z pohľadu jazdca je to viac gripu, viac mechanického gripu a nižšia degradácia. Bol to dobrý test a prvý krok. Ale určite nezačíname zle.”

Hamilton sa následne ešte vrátil ku svojmu vyjadreniu, že chce vo Formule 1 zotrvať. Doplnil k nemu, že ešte nie je všetko stopercentne dané. “Ja som dosť spontánny človek, takže sa to môže zmeniť. Ale užívam si tento súboj (s Verstappenom), je to vzrušujúcejšie. Je to ešte väčšia výzva.”

Súvisiace články