logo F1online.sk

Prečo sa Norris rozhodol v Imole nepredbehnúť Verstappena?

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko24. 4. 2021

Lando Norris prešiel cieľovou čiarou v Imole na vynikajúcom treťom mieste. Prekonal ho len vítaz, Max Verstappen na Red Bulle a v úplnom závere veľkej ceny aj Lewis Hamilton na Mercedese. Lando sa však na svojom McLarene rozhodol nepredbehnúť Maxa Verstappena z obáv o živnosť svojich pneumatík.

Po kolízii Valtteriho Bottasa a Georga Russella boli v pretekoch aktivované červené vlajky. Norris sa následne ocitol v pozícii, kedy mohol pomerne rýchlo prezuť svoje pneumatiky a po reštarte pretekov predbehol aj Charlesa Leclerca na Ferrari. Britský pretekár cítil, že má tempo aj na prvého jazdca pretekov, Maxa Verstappena.

„Bolo to veľké rozhodnutie, ktoré som musel urobiť,“ povedal Norris na Twitchi, keď sledoval zostrih udalostí z Imoly.

„Bol som na mäkkých pneumatikách, pretože moja jediná šanca na predbehnutie Leclerca, ktorú som videl, bola na samom začiatku a na mäkkej pneumatike. Oproti ‚medium‘ pneumatikám boli o niečo rýchlejšie,“ pokračoval v analýze britský pretekár v službách Mclarenu.

„Takže sme sa rozhodli ísť na ‚softy‘ a myslím si, že som mohol predbehnúť aj Maxa, hlavne v druhom kole. Mohol som to aspoň vyskúšať, ale na pódiu by som asi neskončil, ak by som to skúsil,“ povedal Lando Norris. „Zabil by som svoje pneumatiky a myslím si, že Leclerc by ma predbehol.“

Stále len 21-ročný mladík sa výborne predviedol už v sobotňajšej kvalifikácii. Jeho skvelé prvé dva sektory znamenali druhé miesto a účasť v prvom rade pri štarte pretekov. Lando však tesne porušil limit trate a tak bol jeho čas vymazaný. Nakoniec musel odštartovať zo siedmeho miesta.

„Sklamanie, je mi z toho do plaču,“ zamyslel sa Norris. „Ešte to zhoršuje aj to, že do predposlednej zákruty som bol o dve desatiny rýchlejší ako Hamilton. O dve desatiny rýchlejší ako jazdec z ‚pole position,‘ do predposlednej zákruty!“

„Mercedes bol v posledných dvoch zákrutách oveľa lepší ako my a o všetko som prišiel. Len dve zákruty a idem na ‚pole‘! Nedostal som sa tam, pretože som v zákrute 9 vyšiel (z limitov trate), ale to je ešte horšie. Stále ma to štve,“ uzavrel Lando Norris.