logo F1online.sk

Steiner prizvukuje, že F1 musí myslieť aj na horšie časy

Günther Steiner
© Haas Media
Milan Kubala
Milan Kubala24. 6. 2020

Nechýbalo tak veľa a Formula 1 sa mohla ocitnúť na kolenách. Ak by kríza koronavírusu trvala dlhšie, tímy by sa začali topiť v ešte väčších finančných problémoch, ktoré sú už aj bez toho značné. Podľa Günthera Steinera je to jasný odkaz Formule 1, že treba myslieť aj na horšie časy.

Zlú finančnú situáciu netají Williams, ktorý fakticky spustil proces predaja stajne. Problémy má i McLaren, ktorému hrozí, že sa dostane do stavu insolventnosti, a tak uvažuje o predaji podielov tímu, nuž a ružovo to nevyzerá ani s Haasom. Špekuluje sa o tom, že Gene Haas rokoval o možnom predaji tímu, hoci Steiner túto informáciu vyvrátil.

Podľa Steinera je aktuálna kondícia Formuly 1 výsledkom neuspokojivého plánovania. “Nemali by sme len reagovať, mali by sme byť o čosi popredu,” vyhlásil šéf Haasu Günther Steiner. “Dúfam, že si z tohtoročnej pandémie odnesieme to, že potrebujeme mať aj nejaké rezervy.”

To sa v minulosti nerobilo. “Nemali sme nič, proste sme sa zrazu ocitli uprostred krízy. Dobré je, že nikto nespanikáril. A teraz už aspoň všetci premýšľajú nad tým, ako tieto veci napraviť.”

Formula 1 sa pohla vpred. Schválila pomerne nízky rozpočtový strop, odložila nasadenie nových pravidiel a zmrazila vývoj. Všetky kroky napokon povedú k zníženiu nákladov jednotlivých tímov.

“Nespanikárili. Uvedomili si, že toto nie je udržateľné, pretože hneď potom, čo sa niečo prihodilo, sme v nádrži nemali dostatočnú rezervu,” konštatuje Steiner, ktorý skritizoval spomalené reakcie Formuly 1. “Stalo sa tak príliš neskoro. Rozpočtový strop mal platiť už niekoľko rokov dozadu, už odvtedy, keď bol navrhnutý.”

“Dúfam, že sa z toho dostaneme a už sa neocitneme v takejto situácii. Snáď sme sa poučili, že si máme nechávať aj nejakú rezervu, pretože takéto niečo sa môže kedykoľvek zopakovať,” dodal.