logo F1online.sk

Russell by najradšej zrušil poslednú šikanu v Barcelone

George Russell
© Twitter/Williams
Mirec Somoši
Mirec Somoši23. 4. 2021

Formula 1 by mala podľa Georgea Russella zrušiť záverečnú šikanu na okruhu v Barcelone, čo by viedlo k lepšiemu nasledovaniu monopostov a teda aj k zvýšenému množstvu zaujímavých manévrov.

George Russell sa aj prostredníctvom toho, že je súčasným šéfom Asociácie pretekárskych jazdcov GPDA snaží o zlepšenie F1 z hľadiska šou a množstva pretekárskych manévrov. „Dobré preteky priťahujú viac fanúšikov,“ uviedol v rozhovore pre RaceFans. „Ak mám byť úprimný, samotné pretekanie pravdepodobne nebolo dosť dobré za posledných dvadsať rokov.“

„Dobré pretekanie vidíme iba v prípade, ak je veľký rozdiel v pneumatikách, inak jednoducho nemôžete predbiehať alebo pretekať. Snažíme sa hľadať spôsob, ktorým by sme mohli navrhnúť niečo ako list s cieľmi a predložiť ho smerom k F1 a k Pirelli, aby sme mohli povedať, že toto je to čo potrebujeme od monopostov, od pneumatík a od okruhov, aby sme podporovali kvalitné pretekanie,“ povedal Russell.

Mladému pilotovi Williamsu sa však nepozdáva šikana na trati v Barcelone, ktorá tam bola pridaná v roku 2007. Tá sa nachádza na konci okruhu pri nájazde na cieľovú rovinku, kde piloti môžu využiť DRS, no pri súčasných monopostoch je veľmi náročné prejsť touto zákrutou a držať sa pilota pred vami. Pôvodnú sekciu trate však využívajú iné jazdecké série a Russell by to rád aplikoval aj v rámci podujatia F1.

„Okruh ponúka dosť zlé pretekanie a samotné preteky sú vždy dosť nudné. Myslíme si, že ak by sa okruh vrátil s pôvodnými rýchlymi poslednými zákrutami, ako to bolo pred pätnástimi rokmi, boli by sme schopní ísť oveľa bližšie k monopostu pred nami, prišli by sme na rovinku s vyššou rýchlosťou a efekt ‚slipstreamu‘ by bol oveľa väčší smerom k prvej zákrute.“

„Pre fanúšikov by to znamenalo, že uvidia autá v oveľa vyššej rýchlosti. Pre jazdcov by to znamenalo, že prejdú cez neuveriteľne rýchlu zákrutu, čo je veľmi vzrušujúce. Je to obojstranne výhodné a bola by to aj mierna úprava okruhu, ktorý je momentálne dosť zlý,“ povedal s veľkou nádejou a zároveň kritikou Russell.

Táto rýchla sekcia sa pôvodne zmenila na žiadosť FIA, ktorá žiadala zníženie rýchlosti pri nájazde na cieľovú rovinku najmä kvôli bezpečnostným dôvodom. Súčasná konfigurácia okruhu je homologizovaná pre konanie podujatí F1 v rámci FIA a akákoľvek revidovaná verzia okruhu by musela byť znovu skontrolovaná.

„Nie je to také jednoduché ako len povedať ‚dobre, zmeňme tento okruh a vráťme sa k starej konfigurácii.‘ Je to však niečo, čo by sa od budúceho roka dalo zmeniť,“ zhodnotil na záver Russell.

Dodávame, že miernymi úpravami prešiel okruh v Barcelone už aj pre nadchádzajúce podujatie, najmä pri nájazde do posledného sektora, takže bude zaujímavé sledovať, či to prinesie lepšie pretekanie. Je však zrejmé, že ak by sa zrušila aj posledná šikana, okruh v Barcelone by jednoznačne nabral na atraktivite a mohli by sme vidieť parádnu šou.

Súvisiace články