logo F1online.sk

Zatvoril si George Russell dvere do Mercedesu?

George Russell
© Twitter/Williams
Števo Eisele
Števo Eisele22. 4. 2021

Predstavte si, že ste šéf top tímu. Okrem toho ste manažérom viacerých jazdcov a práve dvaja z nich sa škaredo zrazia. Mladý talent cíti krivdu, že musí jazdiť v pomalom Williamse. Ten skúsenejší si poctivo plní úlohu spoľahlivej dvojky. Za normálnych okolností by ste asi poriadne vypenili. Možno by ste udelili nejakú pokutu, prípadne navrieskali na mladého. Možno na oboch.

Toto Wolff sa naopak spokojne usmieval a média nakŕmil nič nehovoriacimi výrokmi. Dôvod? Veď George Russell svojimi (navonok) prehnanými ambíciami zachránil Mercedesu preteky a nepriamo udržal Lewisa Hamiltona na čele šampionátu.

V tejto chvíli je to už len nepodstatná teória, ale: je vysoko pravdepodobné, že bez červenej vlajky, ktorá po hrozivej kolízii nasledovala, by Mercedes získal asi tak 6 bodov. V najlepšom prípade 9, vrátane najrýchlejšieho kola. Lewis Hamilton by s priepastnou stratou na hranici jedného kola skončil prinajlepšom siedmy a určite by po Imole strácal na Verstappena veľmi nepríjemnú porciu bodov. Namiesto toho bol na pódiu šťastný z druhého miesta tak, ako už dávno nie. Okrem pohára v tvare blesku zhrabol 19 bodov a jeho školácka chyba sa tak stala takmer irelevantnou. Ešte šťastie, že riaditeľ pretekov vyhodnotil jeho spiatočku ako nikoho neohrozujúci manéver. Ktovie, ako by dopadla sezóna 2018, keby po takmer identickej chybe na Hockenheimringu nezostal Sebastian Vettel uviaznutý v štrku…

Naspäť k Russellovi. Odmyslime si konšpiračné bludy o úmyselnej havárii. Nie. George Russell nie je Nelson Piquet junior. George Russell iba mal pred sebou vidinu prvých bodov pre Williams. Navyše s ponižujúcim predbehnutím chlapíka, ktorý blokuje „jeho“ sedačku v Mercedese. Na konci dňa to bol aj podľa komisárov len ďalší „pretekársky incident“. Ale v tomto prípade môže mať pre 23-ročného mladíka ďalekosiahle následky. Po minuloročnej nehode za Safety car v Imole i nájazde do boxov v Turecku potreboval šampión GP3 a F2 manéver, o ktorom by sa nahlas rozprávalo. Aj sa stalo, ale nie tak, ako si George predstavoval. V návale adrenalínu sa to snažil prekryť agresorským predstavením voči Bottasovi, ale po vzhliadnutí opakovaného záberu ho muselo zmraziť. Oficiálne ospravedlnenie prišlo na druhý deň.

Skúsme sa dostať do hlavy Tota Wolffa. Ak doposiaľ váhal, či je George Russell správna voľba pre Mercedes, ako je na tom teraz? Jeho poznámka o možnom pôsobení v Renault Clio Cup-e totiž vyznela oveľa drsnejšie, ako bola myslená. Ak niekto doposiaľ dúfal, že je v budúcej sezóne možná tímová dvojka Hamilton – Russell, tak v tejto chvíli je isté, že stratég Wolffovho kalibru nepotrebuje mať pri sebe dvoch bezohľadných dravcov (v pozitívnom slova zmysle). V nedeľu sa totiž opäť vynorila spomienka na Nica Rosberga a obdobie, na ktoré v Mercedese napriek titulom nespomínajú s láskou.

A hoci to bude znieť tvrdo, George Russell opäť zlyhal v dôležitom momente a nad jeho kariérou sa pomaly začína objavovať tieň istého Nica Hülkenberga. Bitka o budúcoročné zmluvy je v plnom prúde. V lete by tradične malo prísť k podpisovaniu nových kontraktov, takže tie najlepšie výkony treba predvádzať v prvej polke sezóny. Nutno podotknúť, že rana z Imoly azda preberie aj podpriemerného Bottasa.

Nie je dôvod súdiť Russellovu reakciu po nehode, evidentne to v ňom bublalo už dlhšie. Šport je hlavne o emóciách a história si pamätá množstvo veľkých šampiónov, ktorí to občas prepískli. Niektorí cielene, niektorí menej a niektorí mali len ojedinelý skrat. Od Aliho cez Jordana, Piqueta, Cantonu, až po Tysona s McGregorom. Vyzeralo to priam tak, že Russellovi z frustrácie jednoducho odstrelilo dekel. Jeho uhladená maska britského džentlemana je tak minulosťou. Možno prišiel o nejakých fanúšikov a možno nových získal. George však urgentne potrebuje reset a najmä výkon, ktorým by opäť pripomenul tú vychádzajúcu hviezdu zo Sachíru. Okolnosti totiž momentálne nehrajú v jeho prospech a premárniť tak veľký talent by bola rozhodne škoda. Netreba totiž zabúdať na ďalšiu generáciu mladých strelcov, ktorá už netrpezlivo čaká na svoju šancu…

Števo Eisele, komentátor

Súvisiace články