logo F1online.sk

Ralf Schumacher: Bottas by sa mal zamyslieť, prečo vôbec musel bojovať s Williamsom

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala21. 4. 2021

Z kolízie Valtteriho Bottasa a Georga Russella sa stala jedna z top tém uplynulého súťažného víkendu. O vine či nevine sa už viedlo viacero diskusií, no jednej otázke sa podľa Ralfa Schumachera nevenovala dostatočná pozornosť: Čo robil Valtteri Bottas tak hlboko v strede poľa, že si naňho mohol vyšliapnuť suverénne najslabší tím z posledných rokov?

Toto Wolff sa už Valtteriho Bottasa mierne zastal, keď pripomenul, že George Russell mal mäkké pneumatiky obuté o čosi dlhšie, a tak sa dostali na optimálne prevádzkové teploty, zatiaľ čo Fín tie svoje ešte len zahrieval.

Keď si však uvedomíme, že krátko pred touto nehodou sa Lewis Hamilton pokúsil predbehnúť Georga Russella o celé kolo — a Bottas bol ďalší na rade len pár desatín pred Williamsom —, dostaneme celkom iný obraz o tom, ako hlboko sa prepadol fínsky pretekár. O celé kolo za Lewisa Hamiltona. Niečo podobné sme videli v náročných podmienkach aj vlani v Turecku.

“Bottas nie je pilot, ktorý by mal obe ruky ľavé. V rýchlosti cez 300 km/h nebude hrať žiadne hry,” rozoberal incident z 32. kola Ralf Schumacher, televízny expert nemeckej Sky. “Russella však nechcel len tak prepustiť cez seba. Ale nepáčil sa mi jeho tón počas rozhovorov s novinármi.”

“Mal by sa sám seba spýtať, prečo vôbec musel tak hlboko v strede poľa bojovať s Williamsom. Tak často jazdil na podobnej úrovni ako Hamilton, no teraz bol od nej na míle ďaleko. Mercedes sa to pokúsil vysvetliť tým, že Bottasovi chýbal grip na zadnej náprave, no ja to vidím tak, že celému tomuto balíku s názvom Valtteri Bottas chýba grip. Musí ukázať viac, v opačnom prípade sa veľmi rýchlo sám vysunie na tribúnu,” upozorňuje bývalý pilot 45-ročný Nemec.

Ak sa však pozrieme čisto na incident pred sekciou Tamburello, Schumacher nevidí jedného jasného vinníka. “Ani jeden nie je bez viny. Z Georgovej strany to bolo dosť ambiciózne predbehnúť na Williamse Mercedes. Bolo to veľké riziko, ale Valtteri mal čakať, že k niečomu takému skôr či neskôr príde.”

“Russell bol za ním — vedel o tom — a mal aktivované DRS. V tom momente nemôže s autom tak myknúť, pretože trať je pre dve autá priúzka. Bottas sa vystrašil a hneď sa strhol naspäť, ale už bolo neskoro. Russell zareagoval na to myknutie, zatočil doprava, vyšiel na mokrý trávnik, roztočil sa a z trate zmietol so sebou i Bottasa,” pridal svoj pohľad víťaz šiestich veľkých cien.

Súvisiace články