logo F1online.sk

Auto je na odpis. V Mercedese sa boja, že to spomalí ich vývoj

Zničený monopost Valtteriho Bottasa
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala19. 4. 2021

Monopost Valtteriho Bottasa utrpel značné poškodenie. Pri pohľade naň sa natíska otázka, či sa z neho vôbec niečo bude dať použiť v nasledujúcich pretekoch. V Mercedese predpokladajú, že celé bude na odpis, čo by samo osebe nebolo takým problémom, keby už tento rok neplatili nové pravidlá…

George Russell si vyšliapol na Valtteriho Bottasa uprostred pretekov na osychajúcej trati. To už všetci prezuli na mäkkú zmes, s ktorou však bolo treba jazdiť opatrne. Suchá bola len jedna stopa a akýkoľvek výjazd mimo ňu sa mohol skončiť hodinami či horšie. A pri Russellovi sa aj skončil.

“Ak mám byť úprimný, tak celá táto situácia nie je vôbec vtipná,” reagoval Toto Wolff neskôr po pretekoch. “Bola to dosť veľká nehoda. Naše auto je na odpis, čo sme pri rozpočtovom strope určite nepotrebovali. Pravdepodobne to obmedzí vylepšenia, ktoré budeme môcť pripraviť.”

Vďaka Bottasovi a Russellovi by tak mikrovýhodu pri tohtoročnom vývoji mohol mať Red Bull. “S rozpočtovým stropom sme už dosť na hrane. Vždy sme sa obávali toho, že budeme musieť odpísať jedno celé auto.”

Momentálne sa ešte Mercedesu podarilo udržať na čele oboch šampionátov, no Red Bull pohrozil aj bez bodov Sergia Péreza. Mercedes mal navyše veľké šťastie v nešťastí, že Hamilton mohol vôbec vystúpiť na pódium. Keď si uvedomíme, že Red Bullu sezónny vývoj obyčajne vychádza, Mercedes sa musí dať rýchlo dokopy.

“Naše auto má stále stratu,” upozorňuje Wolff. “V sobotu sme skončili na pole, no ak by Max zajazdil čisté kolo, pravdepodobne by sme zaostali o dve, možno tri desatiny sekundy. Také je proste aktuálne rozloženie síl v štartovom poli.”

“Kvôli okolnostiam bolo ťažké vyhodnotiť nedeľu. Na vode a keď trať schla, sme mali veľmi dobré auto. Pomaly mu začíname rozumieť. Ale podľa našich dát stále nemáme monopost a pohonnú jednotku, ktorá by sa vyrovnala Red Bullu a Honde,” uzavrel.

Súvisiace články