logo F1online.sk

Bottas reaguje na “konšpirátora” Russella: Prepáčte, stratil som alobalovú čapicu

Zničený monopost Valtteriho Bottasa
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala19. 4. 2021

Medzi Valtterim Bottasom a Georgom Russellom to v nedeľu poriadne vzbĺklo. Po kolízii z 32. kola Veľkej ceny Emilia Romagna piloti začali útočiť jeden na druhého a vzájomne sa obviňovať. George Russell šiel dokonca ešte ďalej, keď naznačil, že Bottas bol pri súboji taký agresívny preto, že sa ho pokúšal predbehnúť práve on vo Williamse. Bottas nad týmito slovami pokrútil hlavou, označil ich za bohapustú konšpiráciu.

Záujem o dve miesta, ktoré Mercedes pre sezónu 2022 ešte stále neobsadil, je veľmi veľký. Medzi hlavných ašpirantov na jeden z kokpitov patria i spomínaní Valtteri Bottas a George Russell, čo z nich robí úhlavných nepriateľov, ktorí sa budú snažiť ukázať pred Totom Wolffom a vedením Mercedesu ako tí najvhodnejší kandidáti.

Fínsky pretekár si výkonom v Imole určite nepomohol, keď po polovici veľkej ceny krúžil na katastrofálnom deviatom mieste. To však nebolo všetko, za ním sa zrazu objavil George Russell v monoposte, ktorý sa v uplynulých rokoch zvykol stretnúť s Mercedesom len v jednom prípade: pri prepúšťaní Hamiltona s Bottasom o kolo.

Russellovi nakoniec predbiehací manéver nevyšiel. Brit sa po pretekoch sťažoval na Bottasov pohyb smerom doprava, ktorým Williams vytláčal z trate, až vyšiel na mokrý okraj a bielu čiaru, kde sa roztočil. Russell to považoval za nebezpečný a prehnane agresívny manéver. “Možno keby som bol niekto iný, tak by to nespravil.”

Snažil sa Valtteri Bottas zachovať si tvár prehnanou agresivitou, ktorá viedla k vypadnutiu oboch jazdcov? “Prepáčte, niekde som tu stratil svoju alobalovú čapicu,” sarkasticky zareagoval na Russellovo obvinenie. “To je vám teda teória.”

V zlomovej chvíli vraj nespravil nič neštandardné. “Bránim sa vždy pred každým jazdcom, nemám záujem strácať pozície. Toto bolo normálne bránenie sa. Mohol som byť oveľa agresívnejší, ak by bolo treba.”

“S ničím z toho nesúhlasím, ja som sa staral o seba. Bez ohľadu na to, pred kým by som sa bránil, by som vždy spravil presne to isté. On vedel, že to tam bude vlhké, pretože tadiaľ prechádzal v každom kole. Ja som to takisto vedel, v takých podmienkach sa tadiaľ na slikoch nedalo preštrikovať.”

“Ale on sa tam aj tak vybral. Bola to jeho voľba, ja som si robil svoju prácu. Snažil som sa brániť, nebudem sa mu predsa uhýbať a púšťať ho na suchý kus trate. Tak to funguje,” vysvetľoval Bottas.

Po pretekoch sa stretli Bottas, Russell aj Toto Wolff. Prví dvaja menovaní sa videli pred komisármi pri vypočúvaní. Z vyšetrovania napokon nevzišlo nič, komisári uznali, že Bottas na pravej strane nechal dostatok miesta pre jeden monopost. Žiaden z pilotov sa navyše nesprával nevypočítateľne. Russell mal len smolu, že narazil na “obzvlášť vlhkú časť trate”, na ktorej to jeho monopost proste neustál. Pretekársky incident.

“Celkový pocit mám z toho taký, že mňa za tú nehodu nemožno viniť, to je jasné,” hodnotil Bottas po stretnutí. “Nechcem však hovoriť o našom súkromnom rozhovore s Totom. Ale určite mňa za tú nehodu nemožno viniť.”

“Hlavné je sa koncentrovať na otázku, prečo som sa vlastne ocitol na tej pozícii. Na intermediálkach som sa dosť trápil, počas intermediálnej fázy pretekov som sa zasekol za Lanceom. Keď som zastavil, samozrejme, začali na mňa tlačiť chlapci zozadu, ktorí zastavili skôr a ich pneumatiky už fungovali. Zohriať pneumatiky bol väčší problém,” doplnil.

Súvisiace články