logo F1online.sk

Norris: Hamilton bol na mňa prirýchly, no aj tak som veľmi šťastný

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl18. 4. 2021

V McLarene zavládli veľké oslavy. Lando Norris prišiel v Imole do cieľa na skvelom treťom mieste a získal svoje druhé pódium v kariére. K vydarenej nedeli prispel Daniel Ricciardo solídnou šiestou priečkou.

Lando Norris síce v samom závere prišiel o druhé miesto voči Lewisovi Hamiltonovi, v cieli však aj tak žiaril šťastím. K pódiu mu sympaticky gratuloval nielen jeho krajan Hamilton, ale aj bývalý tímový kolega Carlos Sainz.

„Vôbec z toho nie som sklamaný, naopak, som veľmi šťastný,“ usmieval sa britský mladík.

V sobotu Lando Norris prišiel v kvalifikácii o tretie miesto, takže štartoval siedmy. Samotný štart mu nevyšiel, v brzdení do druhej zákruty doňho zozadu vrazil Stroll. Po prvom kole bol Lando až deviaty. „Hneď na štarte sa mi pri preraďovaní pretočili kolesá, stratil som zadnú časť a takmer som sa zrazil s Danielom. V tej chvíli som si povedal, že šéf tímu Andreas Seidl by nebol šťastný (úsmev). Prežil som veľký úder zozadu od Strolla, za ktorý ho však neviním, pretože pri brzdení do druhej zákruty sme nič nevideli. Len vodnú triešť a blikajúce svetlá áut pred nami. Uistil som sa, že auto je v poriadku, a snažil som sa predrať na vyššie pozície. Bolo to o niečo ťažšie a riskantnejšie, no podarilo sa.“

McLaren umne využil aj tímovú réžiu, keď Daniel Ricciardo v úvodnej fáze prepustil pred seba očividne rýchlejšieho Landa Norrisa. Britský mladík počas pitstopov preskočil Péreza a v čase prerušenia pretekov bol tretí. McLaren po reštarte obul mäkké pneumatiky, ktoré Norrisovi pomohli dostať sa na druhé miesto pred Leclerca, no bolo otázkou, či vydržia až do konca.

Napokon vydržali, pričom Norris dlho držal za sebou aj Lewisa Hamiltona. Dôležité bolo, že o druhé miesto prišiel v čase, keď už boli štvrtý Leclerc a piaty Sainz v takej vzdialenosti, z ktorej už nemohli podniknúť priamy útok.

„Chcel som druhé miesto. Lewis bol však jednoducho príliš rýchly. V každom prípade je skvelé, že sme pretekali s týmito pilotmi, a držali sme s nimi krok našou vlastnou rýchlosťou. Verím, že v budúcnosti budeme zažívať viac takýchto okamihov,“ vyznal sa Jazdec dňa na základe hlasovania fanúšikov.

Lando Norris v závere vystrašil fanúšikov McLarenu údajnými problémami so spojkou, tie však neboli také vážne. Obavami bola skôr trvácnosť mäkkej zmesi. „Nebola to spojka, iba pedál pri kolene, čiže moja chyba. Po reštarte sme zvolili mäkké pneumatiky, na ktorých som mal počas úvodných 10-15 kôl dobrú rýchlosť. Očakával som, že sa na konci budem trochu trápiť, no snažil som sa udržať na pódiu. Po sobote je to pekný reparát a návrat. Boli to dlhé preteky, no som veľmi šťastný,“ uzavrel Norris.