logo F1online.skF1online.sk

Ferrari si podľa Binotta vydýchlo. Na rovinkách nestráca, vývoj napreduje

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala16. 4. 2021

Vo Ferrari sú ešte stále opatrní, no s postupom času je čoraz evidentnejšie, že sa Maranellu podarilo vyhrabať z diery, v ktorej sa ocitlo v roku 2020. Ešte to nie je celkom ono, víťazstvá sú stále ďaleko, no celému tímu už spadol kameň zo srdca, hovorí Mattia Binotto.

Mattia Binotto hodnotil výsledky vývoja na piatkovej tlačovke šéfov tímov, teda po prvom tréningu, v ktorom Leclerc so Sainzom obsadili štvrté a šieste miesto. “Minulý rok sme tu podali vskutku zlý výkon, na rovinkách aj v zákrutách. Boli sme veľmi pomalí v kvalifikácii i pretekoch.”

Tento víkend by to malo byť iné. “Pre nás je to určite dôležitý test, veľmi dôležitý test. Myslím si, že naše auto spravilo dobrý pokrok, dobrý progres sme dosiahli aj keď sa porovnáme s našimi súpermi. Nebolo to ľahké v čase, keď väčšina auta bola zmrazená pravidlami.”

“Pohonná jednotka spravila dobrý pokrok. Dnes nám na rovinkách určite nechýbala rýchlosť, ako tomu bolo v minulosti. To bolo podľa mňa najdôležitejšie,” konštatuje Binotto, ktorý tiež prezradil, že po Bahrajne malo Ferrari “veľmi dlhý” popretekový debrífing. “Na začiatku sezóny je to bežné, pretože spolu s jazdcami sa snažíme pochopiť správanie auta, hlavné obmedzenia, ako sa vieme zlepšiť, riešime tiež vývoj, ktorý vieme spraviť počas sezóny.”

Ferrari si potom, čo Leclerc v pretekoch spadol zo štvrtého miesta na šieste a Sainz sa z ôsmeho nedokázal prebiť vyššie, uvedomilo, v ktorej oblasti treba zabrať. “V Bahrajne sme sa naučili, že nemáme takú dobrú pretekovú rýchlosť ako kvalifikačnú. Má to viacero dôvodov, ale sú to dôvody, ktoré sme sa pokúsili podrobiť analýze. Ide tu aj o manažment pneumatík — v Bahrajne bolo veľmi teplo, úplne iné podmienky ako v Imole, pri ktorých musíte manažovať prehrievanie gúm, hlavne zadných.”

“Tu v Imole bude dôležité vyhodnotiť správanie auta v odlišných podmienkach a ubezpečiť sa, že sa potvrdí progres, ktorý sme videli. Myslím si, že to bude hlavným bodom veľkej ceny v Imole,” prezradil šéf talianskej stajne, ktorý pred víkendom oznámil, že pravdepodobne vynechá ešte viac veľkých cien, ako pôvodne pre túto sezónu zamýšľal.

Cieľom je naplno sa vrhnúť do príprav monopostu pre rok 2022 a nadviazať na úspešný vývoj, ktorý sa Ferrari podaril počas zimy, a ktorý inžinierom pozdvihol náladu. “Vydýchli sme si, keď sme videli, že vyvíjame v správnom smere. Je dôležité, aby simulácie, veterný tunel a trať spolu korelovali, teraz je to oveľa lepšie ako v minulosti. Dodáva nám to dôveru v nástroje a naše kapacity do budúcna. To bolo dôležité a v tomto smere nám spadol kameň zo srdca.”

“Je dôležité, že auto podáva lepšie výkony, takže si zo súťažného víkendu môžeme odniesť lepší výsledok. Veľakrát sme hovorili, že naše minuloročné výkony neboli pre značku Ferrari akceptovateľné. Vedeli sme, že aj tento rok bude dôležitý, aby sme ukázali, že sa vyvíjame vo všetkých smeroch. Opäť teda tvrdím, že po týchto výkonoch sme si vydýchli,” uzavrel tlačovku Binotto.

Súvisiace články

Diskusia