logo F1online.sk

Výpadok signálu zasiahol aj tímy, bol tiež jednou z príčin kolízie Péreza s Oconom

Jonathan Wheatley, boxový múrik Red Bullu
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 4. 2021

Dnešné technické problémy v prvom tréningu si Formula 1 do vitrínky veru nedá. Minimum opakovaných záberov a žiadne onboardy. Problém takisto postihol aj jednotlivé tímy. Tie nemali na boxovom múre dostatok dát, nefungovali GPS ukazovatele a haprovala aj vysielačková komunikácia. V druhom voľnom tréningu už bolo našťastie všetko v poriadku.

Diváci kvôli problému zmeškali úvod prvého tréningu a potom zostali odkázaní na obmedzené pokrytie. Z toho dôvodu nám napríklad chýbali zábery nehody Sergia Péreza s Estebanom Oconom.

„Všetci sme mali problémy,“ povedal šéf Haasu Günther Steiner. „Rýchlo sme sa tiež dozvedeli, že nie všetky vysielačky fungujú.“

„Všetci sme o tom vedeli, takže aspoň pilot vzadu vedel, že ten pred ním naňho nebol upozornený. To aspoň trochu pomohlo. To len dokazuje, aká dôležitá táto komunikácia je,“ uviedol Steiner.

„Pokým o tie dáta neprídete, tak si ani neuvedomíte, aké sú pre vás dôležité,“ povedal boss Aston Martinu Otmar Szafnauer. „Na boxovom múre sme boli takmer úplne slepí. Nefungovala ani komunikácia s pilotmi, čo všetko ešte zhoršilo.“

Výpadky zaznamenali aj dáta z GPS, ktoré spolu s výpadkom vysielačiek znamenali, že inžinieri skrátka nemohli svojich pilotov upozorniť na blízkosť niektorého z konkurentov v rýchlom kole. To bolo aj jednou z príčin kolízie Estebana Ocona a Sergia Péreza, čo potvrdili samotní komisári.

„Pre nás to bol veľký problém, najmä pre Charlesa, s ktorým sme nemohli komunikovať. Na jeho aute sa totiž objavil drobný problém a my sme ho nemohli inštruovať a poradiť mu ako má postupovať. Naše úvodné jazdy sme tak museli ukončiť,“ povedal šéf Ferrari Mattia Binotto.