logo F1online.sk

Steiner: Snáď nás nečaká rok plný hodín

Günther Steiner
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 4. 2021

Nikita Mazepin pokračuje vo „forme“, ktorú nám ukázal v Bahrajne. Ruský mladík za volantom ťažko zvládnuteľného monopostu Haasu kopí jednu chybu za druhou. V prvom voľnom tréningu na Veľkú cenu Emilia Romagna sa roztočil hneď dvakrát, v oboch prípadoch to bolo v záverečnej sekcii Rivazza.

To dostáva pod tlak aj jeho šéfa, za ktorým hneď po tréningu pribehli novinári zrejme dúfajúc, že sa od Günthera Steinera dočkajú nejakých pikantností. Šéf Haasu sám pôsobil dojmom, akoby nevedel čo má k tomu povedať.

„Raz to bude musieť skončiť. Veľmi sa snaží a myslím si, že niekedy sa snaží až príliš,“ povedal na margo Mazepinových chýb Steiner. „Potrebuje zistiť, kde sú limity. No to už je na ňom, nie na nás. My mu s tým môžeme len pomôcť. Učenie je niekedy bolestivý proces.“

Temperamentný Tirolčan nepochybuje, že ruský mladík sa s tým dokáže vysporiadať a nájde cestu ako tieto problémy vyriešiť. Tiež dodáva, že Mazepinovi nijak nepomáha ani jeho auto, ktoré nie je práve jednoduché zvládnuť.

„Povedal by som, že v Bahrajne sa musel veľa učiť o vetre, ktorý tam bol dosť prudký. Naše auto bolo už vlani veľmi náročné vo veternejších podmienkach. Porozumieť tomu zapríčinilo niekoľko hodín. V pretekoch sa to prihodilo aj Mickovi,“ hovorí Steiner.

„Tieto hodiny sú súčasťou učebného procesu a nie je to nič úmyselné. Nechcem dávať žiadne termíny, dokedy sa to podarí vyriešiť, ale určite sa to podarí.“

„Podľa mňa je príliš skoro na to, aby sme dospeli k nejakým záverom. Máme za sebou len štyri voľné tréningy, takže je ešte priskoro niekoho súdiť. Skok z F2 do F1 je možno náročný a v Bahrajne tiež nepanovali priaznivé podmienky. Okrem toho sa toho určite dosť naučil aj jazdou v Mercedese, naše auto je pritom temperamentnejšie než to ich.“

„Môžem len zopakovať, že na učenie máme celý rok. Snáď nás nečaká rok plný hodín, ale sme tu, aby sme sa učili. To je to, o čo sa tento rok snažíme,“ uzavrel Steiner.