logo F1online.sk

Verstappen: Ak máme najrýchlejšie auto, tak prehra v Bahrajne nezaváži

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala15. 4. 2021

Sezóna 2021 šampionátu Formuly 1 by mala byť najdlhšia v histórii, čo obom stranám v súboji o majstrovskú korunu dáva ešte plno šancí stiahnuť misky váh na svoju stranu. Max Verstappen verí tomu, že sa to jeho tímu aj podarí. Z nezdaru Red Bullu v Bahrajne si preto ťažkú hlavu nerobí.

Na zlyhanie rakúskeho tímu v Bahrajne sa dá pozerať dvojako. Jeden pohľadu hovorí o tom, že Red Bull premrhal dôležitý moment, ktorý ho môže v neskoršej časti sezóny vyjsť ešte poriadne draho. Ak totižto strieborné šípy odstránia problémy s autom, Red Bull bude vďačný za každý bodík, ktorý bude mať na svojom konte k dobru.

Druhý pohľad je pre Red Bull optimistickejší. V Bahrajne sa ukázalo, že červení býci majú navrch, čo je dôležitejšie ako sedem bodov, ktoré Verstappen stratil. Aj sám Holanďan sa na to radšej pozerá touto optikou; optikou tímu, ktorý chce udávať tempo, nie tímu, ktorý sa trasúc snaží udržať pred krvilačnou beštiou s menom Mercedes.

“Určite sme premrhali tú príležitosť, ale ak máme najrýchlejšie auto, tak na tom nezaváži, pretože máme ďalších 22 pretekov na to, aby sme skončili pred nimi,” riekol na tlačovke v Imole Max Verstappen. “Ale to sa ešte uvidí. Ako som povedal, toto nie je Bahrajn. Možno to bola len taká jednorazová záležitosť, ale ja dúfam, že nie. Mám dobrý pocit, že to nebude ten prípad.”

Ostatne, Holanďan v pretekoch bojoval s viacerými problémami. “Nemalo to najhladší priebeh. Určite vieme byť lepší než to, čo sme ukázali. Na druhej strane sa však aj oni určite vedia zlepšiť.”

Helmut Marko po pretekoch prezradil, že Verstappen počas víkendu v Bahrajne bojoval s diferenciálom aj poškodením podlahy. “Myslím, že tá podlaha bola opravená už pred pretekmi, takže to bolo v poriadku.”

“Na začiatku mi robil problém diferenciál, no to sme opravili po pár kolách. V úvodných kolách sa mi kvôli tomu pretáčali kolesá. Pre pneumatiky to nebolo najlepšie, ale keď sme nasadili druhú zmes na ďalšom stinte, tak som sa cítil oveľa lepšie.”

“V jednom momente, keď som sa doťahoval na Lewisa, sme spravili pár zmien na pohonnej jednotke, ktoré však našu maximálku nezvýšili. Takže mohli sme odviesť aj lepšiu prácu. Ale som dosť sebavedomý, že tento víkend všetko napravíme,” optimisticky pokračoval Verstappen.

V Imole bude dobrá kvalifikácia oveľa dôležitejšia ako v Bahrajne, a to kvôli nedostatku vhodných miest na predbiehanie. Verstappen na okruhu Sachír bol v sobotu o takmer štyri desatiny rýchlejší ako Hamilton, čo ho predurčuje na úlohu favorita.

Verstappen však brzdí očakávania s tým, že v Bahrajne nebola náhoda, že bol Mercedes v pretekoch tak blízko. “Nebol som príliš prekvapený. Myslím, že v kvalifikácii nezajazdili ideálne kolo. Sú veľmi blízko. Aj keď to niekedy nepovedia, sú veľmi blízko.”