logo F1online.sk

Alonso: Formula 1 bola pre mňa najatraktívnejšia možnosť

Fernando Alonso
© Alpine Racing
Mirec Somoši
Mirec Somoši15. 4. 2021

Fernando Alonso podporil rozhodnutie Renaultu, ktoré súviselo so zmenou manažmentu tímu F1. Táto reorganizácia sa najviac dotkla Cyrila Abiteboula, ktorý bol vo funkcii šéfa tímu nahradený Marcinom Budkowskim. Zároveň však dodal, že mal čas sa zamyslieť a návrat do F1 považoval za najatraktívnejšiu možnosť.

Abiteboul bol v tíme od roku 2014 a nič nenasvedčovalo tomu, že by mal vo svojej funkcii skončiť. Aj preto oznámenie o jeho konci tak trochu všetkých zaskočilo. Jeho odchod nastal v rámci rekonštrukcie tímu, ktorú do veľkej miery organizoval generálny riaditeľ Luca de Meo. Na významné pozície v rámci tímu Alpine sa dostal Davide Brivio, Laurent Rossi a Marcin Budkowski.

Fernando Alonso sa do F1 vrátil po dvojročnej prestávke, zmluvu s tímom uzatvoril ešte v čase, keď bol šéfom tímu Abiteboul. Dvojnásobný bývalý majster sveta tvrdí, že prijaté rozhodnutia plne podporuje a verí, že De Meo to robil pre dobro tímu Alpine.

„Je pravdou, že v minulom roku bol šéfom tímu Cyril a potom De Meo spravil nejaké zmeny v manažmente. Vy sa snažíte len odvádzať tú najlepšiu robotu so všetkými šéfmi a chcete pomáhať tímu tak, ako len môžete. Minulý rok som bol s Cyrilom za dobré, teraz som veľmi spokojný so štruktúrou, ktorú máme. Myslím si, že zmeny, ktoré vykonal prezident, mali svoje opodstatnenie a všetci podporujeme toto rozhodnutie,“ zhodnotil Alonso.

Alonso nahradil v Renaulte Daniela Ricciarda, ktorý odišiel do McLarenu. Španiel chcel jednoznačne bodovať už na úvodnom podujatí v Bahrajne, no kvôli viacerým problémom musel nakoniec z pretekov odstúpiť. Už od oznámenia o jeho príchode späť do kráľovnej motoršportu, ktoré bolo v júli 2020, Alonso hovoril najmä o jednom hlavnom faktore, ktorý ho lákal vrátiť sa. Je to príchod novej generácie monopostov, ktoré sme mali vidieť na tratiach už v tomto roku, no v dôsledku pandémie vstúpia tieto regulácie do platnosti až v roku 2022.

„Myslím si, že rozhodnutie bolo prijaté niekedy v marci alebo apríli 2020, po niekoľkých rozhovoroch s De Meom a Cyrilom,“ povedal Alonso na margo podpisu zmluvy s Renaultom, ktorý je od novej sezóny v rámci F1 premenovaný na Alpine. „Bolo to teda ešte predtým, ako začal šampionát. Jasne si pamätám, že k tomu došlo po návrate z Austrálie.“

„Celý padok sa vrátil z Austrálie a začiatok sezóny sa presunul až do Rakúska, pričom v tomto momente sa to stalo,“ čím mal Španiel na mysli rozhovory, vyjednávanie a podpis zmluvy. „Nastal pre mňa čas, aby som sa zamyslel, čo môže byť mojou ďalšou výzvou a F1 bola najatraktívnejšia možnosť,“ dodal na záver majster sveta z roku 2005 a 2006.

Súvisiace články