logo F1online.sk

Ferrari bude vyvíjať svoj monopost SF21 až do júna. Cieľom je boj o tretie miesto

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko14. 4. 2021

Nie je žiadnym tajomstvom, že niektoré tímy úplne preskočili vývoj tohtoročného monopostu, vzhľadom na nové pravidlá platné od roku 2022. Ferrari však chce kompenzovať minuloročné sklamanie v podobe šiesteho miesta v rebríčku konštruktérov. Svoj aktuálny monopost Ferrari SF21 tak plánuje tento taliansky tím vyvíjať aj naďalej až do júna 2021. Má to však svoju podmienku.

Veľká cena Bahrajnu 2021 priniesla fanúšikom množstvo optimizmu najmä vďaka počínaniu dvojice pilotov Charlesa Leclerca a Carlosa Sainza. Jazdci získali prvé body za šieste a ôsme miesto v konečnom poradí.

Kľúčové rozhodnutie tohto roka je, kedy ukončiť vývoj aktuálneho monopostu a začať vývoj monopostu pre rok 2022 aj vzhľadom na rozpočtový strop. Ako však uvádza Auto Motor Und Sport, Ferrari chce zabojovať vďaka vylepšeniam stále aktuálneho monopostu pre rok 2021.

Ferrari sa po úvodnej analýze prvej veľkej ceny odvážilo bojovať práve o tretie miesto, ktoré sa nachádza za dvoma vedúcimi tímami Mercedes a Red Bull. Ako hlavných konkurentov tak vníma najmä McLaren a AlphaTauri, naopak Alpine a Aston Martin aktuálne nepredstavujú hrozbu pre taliansky tím.

„O ukončení vývoja modelu SF21 ešte nebolo rozhodnuté, ale tím Ferrari plánuje vyvíjať súčasné auto ešte ďalšie dva mesiace a svoje plné sústredenie na rok 2022 odštartuje až v júni,“ tvrdí Auto Motor Und Sport. „Boj o tretie miesto by mohol rozhodnúť aj ten tím, ktorý bude mať posledné slovo vo vývoji aktuálneho monopostu pre rok 2021.“

Talianske Ferrari je aktuálne na štvrtom mieste v tímovom rebríčku so ziskom dvanástich bodov. Je šesť bodov za tretím McLarenom a desať bodov pred piatym AlphaTauri.

„Nové pravidlá majú za dôsledok, že všetky autá boli pomalšie ako v novembri 2020. Ani jeden z tímov však nestratil tak málo času ako Ferrari. S rozdielom 0,521 sekundy bolo Ferrari jediným tímom, ktorý stratil menej ako jednu sekundu,“ pokračuje Auto Motor Und Sport.

Svoj pohľad na aktuálnu situáciu pridal aj nový jazdec tímu Ferrari, Carlos Sainz. Ten zaznamenal v úvodných pretekoch konečné ôsme miesto, čo znamená 4 body do celkového hodnotenia jazdcov.

„Je tu určité povzbudenie,“ povedal Sainz. „V porovnaní s minulým rokom nastal veľký pokrok a teraz ide o to, aby ste ďalej ladili podrobnosti, pokračovali v tvrdej práci v Maranelle a neustále sa zlepšovali.“

„Urobili sme určite veľmi dobrý krok vpred a teraz chceme podniknúť ďalšie kroky. Ale ako povedal Mattia (Binotto), tento rok sa budeme viac sústrediť smerom na budúci rok. Som však povzbudený,“ pokračuje španielsky pretekár. „Úprimne povedané, som spokojný s tým, čo som videl. Som spokojný s pocitom, ktorý mám s autom po prvých pretekoch, a vidím pozitívny štart.“

Súvisiace články