logo F1online.sk

Villeneuve mohol prestúpiť do McLarenu, vybral si však BAR. Prečo?

Jacques Villeneuve BAR rok 2001
© British American Racing
Ladislav Király
Ladislav Király13. 4. 2021

Jacques Villeneuve získal v roku 1997 majstrovský titul. Bola to len jeho druhá sezóna v „efjednotke“ a bol považovaný za obrovský talent, avšak na tento úspech už nikdy nenadviazal. O rok neskôr skončil piaty a následne prestúpil do tímu BAR, s ktorým nezískal ani bod.

Aj keď sa situácia neskôr zlepšila a v rokoch 2000 a 2001 skončil v rovnakom tíme na konečnom siedmom mieste, potom to všetko nabralo zostupný trend. Trápenie ukončil prestupom do Sauberu, kde to však takisto nebolo lepšie a jeho kariéra sa skončila.

Nie je žiadnym tajomstvom, že do BARu išiel kvôli kamarátovi a manažérovi Craigovi Pollockovi, a to napriek tomu, že mal ponuku od dizajnéra Adriana Neweyho, ktorý ho v tom čase nahováral na prestup do McLarenu.

Práve v okamihu, keď Newey Villeneuvovi zavolal, ten večeral s Pollockom. Hovor bol teda pomerne krátky a Adrian Jacquesa nepresvedčil. Kanaďan bol však už aj tak odhodlaný skúsiť to s novým zoskupením a vybudovať niečo veľké.

„Aj som do toho investoval veľa peňazí, ale muselo to ostať utajené,“ prezradil Villeneuve v aktuálnom rozhovore pre Gazzettu dello Sport a dodal, že budovanie projektu ho vtedy veľmi bavilo. „A som na to aj mimoriadne hrdý, pretože to dokázalo len zopár ľudí.“

Z niekdajšieho BARu je dnes najúspešnejší tím Formuly 1. Stajňu British American Racing totiž po skončení roku 2005 prevzala Honda, z ktorej bol v roku 2009 Brawn GP a tím od roku 2010 poznáme ako Mercedes. Navyše sa zachovalo aj sídlo v Brackley.

„A doteraz tam sú aj ľudia, ktorých sme v tom čase mali my,“ pripomenul Jacques Villeneuve. „Ale áno: ak sa ako jazdec poobhliadnem za dosiahnutými výsledkami, bolo to nesprávne rozhodnutie. Bolo by omnoho lepšie ísť do McLarenu, ktorý v tom čase vyhral všetko.“