logo F1online.skF1online.sk

Wolff si láme hlavu: Ako vybalansovať vývoj pre tento a budúci rok?

Valtteri Bottas
© Pirelli Press Area
Ladislav Király
Ladislav Király13. 4. 2021

Predstavitelia Mercedesu priznávajú, že v priebehu najbližších týždňov ich čaká niekoľko náročných rozhodnutí. Budú totiž musieť stanoviť správny okamih pre prepnutie vývoja na budúci rok. A to nevedia, kedy tak spraví ich hlavný konkurent v boji o majstrovský titul, Red Bull Racing.

Od roku 2022 budú platiť celkom nové pravidlá a keďže už všetci fungujú pod rozpočtovým stropom a pod pravidlami týkajúcimi sa obmedzeného vývoja, ide o mimoriadne dôležité rozhodnutie. Ak by Mercedes alebo Red Bull teoreticky vyvíjali až do konca roka, do budúcej sezóny – a tým pádom prenesene aj do tých ďalších – by vstúpili horšie pripravení.

„Bude to rovnaké pre všetky tímy,“ uviedol šéf Mercedesu Toto Wolff pre Motorsport.com. „Zdroje, ktoré tečú do auta a pohonnej jednotky pre rok 2021, treba vybalansovať so zdrojmi pre rok 2022. Je jasné, že si nemôžeme dovoliť vypustiť rok 2021. Ale súčasne platí aj to, že pravidlá pre rok 2022 tu potom budeme mať niekoľko rokov.“

„Keď začnete s deficitom, bude veľmi ťažké dotiahnuť sa. Chvíľu by trvalo, kým by sa výkon dokázal vyrovnať. V tomto ohľade nás čakajú ťažké rozhodnutia, ktoré pravidelne prehodnocujeme,“ skonštatoval Rakúšan.

Mercedes je na tom zatiaľ dobre a vyhral úvodné podujatie v Bahrajne. Vedúci predstavitelia tímu však tvrdia, že nemajú najrýchlejšie auto a Red Bull je lepší. Ďalší vývoj teda nemôžu podceniť. „Je to iný pocit. Zmeny pravidiel, ktoré vstúpili do platnosti, sa postarali asi o to, že toho musíme kompenzovať viac, ako ostatní.“

„Keď sme autá poslali na okruh, bolo to celkom zrejmé. Ale čo už. Je to tak, ako to je a teraz sa musíme pokúsiť odviesť najlepšiu možnú prácu, akú dokážeme,“ dodal Toto Wolff.

Súvisiace články

Diskusia