logo F1online.sk

Budkowski: Trápime sa najmä pri vysokých teplotách

Fernando Alonso a Marcin Budkowski
© Alpine Racing
Mirec Somoši
Mirec Somoši9. 4. 2021

Tím Alpine nepredviedol počas úvodného podujatia v Bahrajne ohromný výkon a otázkou je, prečo? Marcin Budkowski prezradil, že doposiaľ nevedia, prečo sa ich monopost náramne trápil najmä vo vysokých teplotách, ktoré ich v Bahrajne sprevádzali.

Francúzsky tím v Bahrajne nepredviedol kvalitné výkony, Fernando Alonso preteky nedokončil a jeho tímový kolega Esteban Ocon finišoval na trinástej pozícii. Ani v kvalifikácii nebolo ich tempo uspokojujúce, Ocon vypadol už v prvej časti kvalifikácie a Alonso sa síce prepracoval až do poslednej časti, avšak bolo to zapríčinené najmä nepodarenými pokusmi Júkiho Cunodu a Sergia Péreza.

Šéf tímu Marcin Budkowski hovorí, že ich trápili najmä vysoké teploty a snažia sa pochopiť, prečo tomu tak bolo. „Musíme urobiť nejaké domáce úlohy, aby sme pochopili, prečo sme boli menej konkurencieschopní pri vysokých teplotách. Nemyslím si, že to bude problém v Imole alebo v Portugalsku, ale mohol by to byť problém v niektorých letných mesiacoch.“

„Počas testov sme boli celkom spokojní s monopostom, no menej spokojní sme boli vo fázach, kedy boli teploty vyššie. V prvom a treťom tréningu to bolo pre nás o niečo náročnejšie, zatiaľ čo vo večerných častiach víkendu, ako bola kvalifikácia a preteky, sme sa vrátili k o niečo reprezentatívnejšej úrovni konkurencieschopnosti. Teploty boli dosť extrémne, bolo tu o niečo teplejšie ako počas testov. Na začiatku tretieho tréningu bola teplota ovzdušia tridsaťosem stupňov, zatiaľ čo trať mala štyridsaťsedem stupňov, oveľa viac ako počas testov,“ zhodnotil Budkowski problémy tímu Alpine pri vyšších teplotách.

Vyzerá to tak, že v tomto ročníku sa budú v strede poľa zvádzať mimoriadne tvrdé a zaujímavé súboje. O to náročnejšie bude pre Renault vrátiť sa do boja o dlhodobo vysnívané tretie miesto v Pohári konštruktérov. Budkowski tvrdí, že strácajú dve až tri desatiny sekundy. „Sme stále dve alebo tri desatiny za tímami, s ktorými sme si mysleli, že budeme bojovať,“ dodal šéf tímu Alpine. Je však samozrejme ešte veľmi priskoro hodnotiť výkonnosť monopostov a uvidíme, ako sa jednotlivé tímy predvedú už o týždeň v Imole.