logo F1online.sk

Podľa Steinera bolo chybou odmietnuť kvalifikačné preteky

štart VC Veľkej Británie 2019 – Silverstone
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala21. 6. 2020

Ročník 2020 Formuly 1 bude už beztak dosť zvláštny, nuž prečo nevyužiť príležitosť a nevyskúšať niečo nové? Takúto otázku si kladie šéf Haasu Günther Steiner, ktorého sklamalo, že tímy nepristúpili na kvalifikačné preteky s obráteným štartovým roštom.

Prvotný návrh obrátiť šampionátové poradie a podľa neho zoradiť štartový rošt pred kvalifikáciou padol už vlani. Tímom sa nápad 30-minútových šprintových pretekov nepozdával a vedenie F1 od myšlienky upustilo.

Oživilo ju pred pár týždňami, keď vysvitlo, že nás tento rok čaká na jednej trati viac veľkých cien. Ruky už súhlasne zodvihlo viac tímov, no proti bol stále Mercedes.

“Bola to šanca,” cituje sklamaného Günthera Steinera racefans.net. “Naplánovali sme dva preteky na jednu trať, nuž keby sme pri tých druhých pretekoch spravili niečo inak, mohli sme sa aspoň niečo naučiť. Vedeli by sme porovnávať, pretože predchádzajúci týždeň by sa šlo štandardne.”

“Vždy som zastával názor, že by sme sa nemali báť vyskúšať niečo nové, no nemali by sme sa báť povedať ani to, že niečo nezafungovalo. Ak by to nevyšlo, v budúcnosti to nebudeme robiť,” pokračuje hlavná hviezda série Drive to Survive. Bez vyskúšania však podľa Steinera nikdy nezistíme, ako by to dopadlo. “Niekedy to treba skúsiť a potom uvidíme. Následne sa vieme rozhodnúť.”

Pohľad Tota Wolffa je pochopiteľný. Mercedes je po predsezónnych testoch v najvýhodnejšej pozícii a pristúpením na kvalifikačné preteky by si sám uškodil. Namiesto vysoko pravdepodobných štartov z prvého radu by súťažný víkend začínal na chvoste.

A čo Haas? Nie je Steiner naklonený tomuto nápadu skôr zo zištných dôvodov? “Nevidím to ako príležitosť pre malé tímy získať nad veľkými výhodu,” ohradil sa 55-ročný Talian. “Ja to vnímam ako príležitosť spraviť tento šport možno trochu zaujímavejší. Netvrdím, že by ho takým aj skutočne spravil, ale dal by som tomu šancu.”

“Vôbec si nemyslím, že by to pre nás bola šanca polepšiť si, pretože aj všetky ostatné tímy zo stredu poľa by mali rovnakú príležitosť. Všetci by sme boli na tej istej lodi,” odkazuje Steiner.

Tento rok sa už v každom prípade nedozvieme, ako by tento experiment dopadol. “Niektoré tímy do toho nechceli ísť a pravidlá v dnešnej podobe neumožňujú FOM to skúsiť, hoci by chceli,” uzatvára tému kvalifikačných pretekov šéf Haasu. “Ja mám v tomto smere dosť pevný názor, pretože počas bežného roka sa takéto veci nedejú. Každá výzva je zároveň aj príležitosťou, no my ich teraz nevyužívame.”