logo F1online.sk

Ferrari: Ešte nevieme, aký pokrok spravila pohonná jednotka

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala8. 4. 2021

O tom, že Ferrari počas zimy spravilo veľký krok vpred, dnes už nik nepochybuje. Otázkou však je, ako veľmi k zmŕtvychvstaniu Scuderie prispela pohonná jednotka, o ktorej sa vlani tak intenzívne špekulovalo? V Maranelle si myslia, že zistiť odpoveď na túto otázku môže trvať ešte približne tri súťažné víkendy.

V predchádzajúcej sezóne Ferrari brzdili najmä dva faktory: nedostatočný výkon pohonnej jednotky a veľký aerodynamický odpor monopostu. Počas zimy sa oba ukazovatele podarilo vylepšiť, v prvom rade však pohonnú jednotku, ktorá si cez zimu prešla významnou zmenou.

Športový riaditeľ Laurent Mekies sa aj napriek pozitívnemu priebehu VC Bahrajnu ešte nechce veľmi radovať, aby to nebolo predčasne. “Zlepšili sme sa, o tom niet pochýb. Sme spokojní s tým, čo vidíme.”

“Ale vždy vás čaká ešte ďalšia práca, aby ste z toho dostali na trati maximum, keďže v Bahrajne panujú dosť špecifické podmienky,” vysvetľuje bývalý riaditeľ pre bezpečnosť FIA. “Začínate popoludní, kedy je extrémne horúco a teploty sú na vrchole, a pretekáte v noci.”

“Samozrejme, že my tie čísla poznáme, no otázka je, čo z tých čísiel zostane, keď vezmeme do úvahy aj pokroky, ktoré spravili ostatní. Preto si myslím, že skutočnú odpoveď na to dostanete až po analýze kvalifikácie,” pokračuje Mekies.

Kvalifikáciu máme za sebou len jednu jedinú, čo podľa 43-ročného Francúza nestačí. “Z povahy týchto odhadov je nutné absolvovať niekoľko kvalifikácií, aby sme mali istotu, že sme dospeli k spoľahlivým číslam, s ktorými budeme môcť prísť do továrne a povedať, okej chlapci, vieme, aký sme spravili pokrok. Teraz sme v porovnaní s ostatnými na tom takto, oni teda počas zimy pravdepodobne dosiahli takýto progres.”

“Myslím si, že to sa stane až po dvoch, troch, ba možno až štyroch kvalifikáciách, po ktorých budeme mať ustálené čísla o tom, aký výkon majú k dispozícii ostatní chlapci,” uzavrel Mekies.