logo F1online.sk

De la Rosa: Alonso žije pretekmi, myslí na ne 24 hodín denne

Fernando Alonso
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala8. 4. 2021

Jedným z ťahákov sezóny 2021 je určite i návrat Fernanda Alonsa. Dnes už 39-ročný Španiel si síce k svojmu veku opäť niečo pričítal, no vášeň pre motoršport za posledné dva roky, ktoré strávil v iných sériách, určite nestratil. Podľa Pedra de la Rosu je stále takým náruživým pretekárom ako pred dvadsiatimi rokmi.

Preteky v Bahrajne Fernandovi Alonsovi nevyšli, no nie jeho vinou. V kvalifikácii sa prebojoval do Q3 a v pretekoch sa tiež pohyboval v prvej desiatke, až kým ho nezastavil papierový obal zo sendviča, ktorý sa podľa Alpine zasekol v brzdových kanálikoch. Jedno sme si však potvrdili: Alonso nestratil nič zo svojho umenia.

V podcaste F1 Nation sa Pedro de la Rosa rozhovoril o tom, ako Fernando Alonso prežíva toto obdobie. Španiel vraj najviac pozornosti aj dnes venuje pretekaniu. “To je jeho silná stránka — Fernando myslí na preteky 24 hodín denne. Každý povie to isté o šampiónoch a pretekároch, no keď to poviete o Fernandovi, tak to musíte myslieť skutočne vážne.”

“Trávim čas s ním aj keď nepreteká vo Formule 1 alebo WEC, a rozmýšľa nad takými vecami ako — zas by sme mali spolu vybehnúť na motokárové preteky. Neustále premýšľa nad tým, v čom by mohol pretekať najbližší víkend,” usmieva sa rodák z Barcelony.

De la Rosa by vraj taký pretekársky pretlak nevydržal. “To je na ňom výnimočné. Trávim čas s mnohými pretekármi, no a aj ja, keď mám voľný víkend, chcem robiť niečo iné. Chcem byť doma, vidieť deti, ísť na bicykel. Ale preňho to nie je práca, je to jeho vášeň. Myslím si, že to je jeho najväčšia prednosť, v živote ho nič nerozptyľuje. Vkladá sa do toho úplne celý.”

Fernando Alonso v júli oslávi 40 rokov, čo je už na pilota Formuly 1 požehnaný vek. Nuž a presne v tejto súvislosti sa musí Alonso obhajovať v rámci veľkej časti rozhovorov s novinármi. Tí chcú vedieť, či mu vek nebude robiť problémy.

Pedro de la Rosa je z takýchto otázok už znechutený. “Keď ho vidím, v jeho veku, ako sa vracia s takým hladom, je to fantastické. Ja osobne som trochu sklamaný z toho, že sa ho každý pýta na jeho vek, či je stále dostatočne rýchly, keď mu už ťahá na štyridsiatku. Ale aj ja som bol vždy terčom takýchto vtipov zo strany mladších jazdcov.”

“Je to súčasťou hry. Keď na súperovi vidíte nejakú potenciálnu slabinu, skúsite sa v tom začať vŕtať. Dôležité je vedieť, aký som ja hladný a akú cítim sebadôveru — mám ešte tú rýchlosť?” vysvetľuje 50-ročný držiteľ jediného formulového pódia. “Je trochu nefér o ňom povedať, že na dva roky bol z pohľadu F1 na dôchodku. Chcem tým povedať, že pretekal na najvyššom leveli vo WEC a na Dakare, vždy pretekal na motokárach, vždy bol v kontakte s motoršportom. Nedá sa povedať, že by tento šport opustil.”