logo F1online.sk

Meadows: Naše dnešné víťazstvá sú z veľkej časti Michaelova zásluha

Michael Schumacher
© Twitter/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 4. 2021

Novinár Tom Clarkson privítal tento týždeň vo svojom podcaste Beyond The Grid naozaj skvelých hostí. K mikrofónu si pozval kvarteto „Bracley Boys“ – Rona Meadowsa, Andrewa Shovlina, Simona Colea a Jamesa Vowlesa. Tí predstavujú základné stavebné kamene dnešných úspechov Mercedesu.

Víťazná dynastia tímu z Brackley sa však začala budovať ešte pred príchodom Lewisa Hamiltona či Tota Wolffa. Na začiatku minulého desaťročia do tímu prišiel legendárny Michael Schumacher, ktorý však v Mercedese nenadviazal na svoje najúspešnejšie roky. Jeho vrcholom zostala fantastická pole position v Monaku, no keďže si musel odpykať penalizáciu, na štarte sa zosunul o päť miest nižšie.

„Bol som ako v siedmom nebi. Podľa mňa to bolo jedno z najlepších kôl v celom jeho živote,“ spomína na Monako 2012 James Vowles. „Skutočne mi to lámalo srdce. Všetci sme s ním chceli sedieť za jedným stolom, všetci sme ho chceli mať v továrni a chceli sme ho vidieť vyhrať, pretože si to naozaj zaslúžil. Do tímu vložil nesmierne úsilie a kus svojho života, toto mohla byť jeho odmena.“

„Lámalo mi srdce, že konečne prišli tie preteky a práve tam musel dostať ten trest. Ešte stále mi ho je ľúto. Za tú nesmiernu prácu pre tím nedostal také výsledky, aké by si zaslúžil.“

Športový riaditeľ Mercedesu Ron Meadows si na to taktiež živo spomína. Brit pracuje v Brackley už od konca 90. rokov, kedy ho zamestnal tím BAR. „Vzhľadom na to ako nám pomohol sa zlepšiť mi je najviac ľúto, že sme nevideli Michaela vyhrať preteky pre náš tím. S jazdcom na takej vysokej úrovni sme nikdy predtým nepracovali.“

„Naozaj sme veľmi chceli, aby dokázal vyhrať. Žiaľ, nepodarilo sa to. O pár rokov neskôr sme naopak nedokázali prestať vyhrávať. Niečo z toho by si Michael určite zaslúžil, pretože naše dnešné víťazstvá sú z veľkej časti jeho zásluha. Veľmi nám pomohol zlepšiť sa,“ dodal Meadows.

Michael napokon opúšťal Mercedes po troch rokoch a bez jediného víťazstva. V Brackley zaujal jeho miesto Lewis Hamilton. Mercedes v roku 2013 vyhral trikrát a od roku 2014 vyhrával prakticky neustále. Vowles s odstupom času pripúšťa, že Michaela limitoval aj jeho vek, čo si legendárny Schumi dobre uvedomoval.

„V porovnaní s Nicom mal pri pilotovaní auta nedostatky. Dobre si to však uvedomoval a robil maximum, aby to zlepšil. Tieto slabiny však boli sčasti spôsobené jeho vekom a neexistovalo nič čím by to dokázal napraviť. Myslím, že aj on dobre vedel, že nastal jeho čas,“ hovorí Vowles.

Súvisiace články