logo F1online.sk

Russell o začiatkoch v F1: Oči vám zaleje krv, nedokážete sa postaviť ani vystrieť

George Russell
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 4. 2021

Môžete kopnúť do futbalovej lopty a zistiť, aké to má taký Lionel Messi. Môžete sadnúť na bicykel a vyskúšať si, čo asi tak prežíva Peter Sagan. Ak sa však chcete vžiť do kože pilota Formuly 1 máte bohužiaľ smolu, monopost F1 si showroome nekúpite. Podľa pilota Williamsu Georgea Russella by vám jazda s Formulou 1 priniesla v prvom rade príšernú bolesť, až potom adrenalín.

Tento šport bude asi už navždy len pre vyvolených a nedostupný širokým masám. Taká je skrátka DNA motoršportu. Ak chceme vedieť, aký je to pocit sedieť v kokpite monopostu F1, musíme sa spoľahnúť na slová profesionálnych pretekárov. A tie neznejú práve vábivo.

„Bohužiaľ, nedá sa to k ničomu prirovnať. Futbalisti kopú do lopty, čo si každý z nás môže vyskúšať v parku alebo na ulici,“ povedal v rozhovore pre GQ magazín George Russell.

„Nemôžete si však vyskúšať monopost Formuly 1. Jazda s niečím takým vás dostane na absolútne limity všetkého fyzického i kognitívneho. Aerodynamika i pneumatiky sú na hranici svojich možností a aj drobná chyba vás môže tvrdo potrestať. Tieto autá sú postavené tak, aby jazdili na úplnej hrane a keď s nimi nejazdíte na hrane, dejú sa veci.“

„Prvýkrát som s Formulou 1 jazdil na Hungaroringu v roku 2017. Keď som z auta vystúpil, oči som mal podliate krvou a krk ma neskutočne bolel. Ste pevne pripútaný v sedačke, vaše telo čelí obrovským silám a všetko vo vašom vnútri sa snaží pohnúť. Po skončení mojej prvej veľkej ceny v Austrálii som sa nedokázal postaviť. Ležal som na dlážke schúlený v klbku. Tak to bolo v prvých štyroch alebo piatich pretekoch, pretože moje telo nebolo na také preťaženie zvyknuté. Bolo to príšerné,“ povedal Russell.

„Do istej miery si na to človek zvykne. Futbalista pocíti vynaložené úsilie. Robia to týždeň čo týždeň, no stále to cítia. Pretekanie je nepretržité cestovanie a únava. Z hotela na letisko, noc v lietadle, ďalší hotel, rôzne jedlo… vyžiada si to svoju daň. Nie je to domov, kde máte zakaždým stopercentný komfort,“ dodal Russell.