logo F1online.sk

Pomáha Hamilton ako špión?

Lewis Hamilton po víťazstve v Bahrajne 2021
© Mercedes
Ladislav Király
Ladislav Király6. 4. 2021

V prostredí Formuly 1 vládne určitá paranoja. Mnoho tímov sa neustále bojí toho, aby ich konkurenti neskopírovali a snažia sa robiť všetko pre to, aby im situáciu skomplikovali. Uchrániť sa pred špionážnymi fotografmi však vôbec nie je jednoduché.

Ako píše Motorsport.com, je veľmi presne stanovené, čo všetko je možné a čo nie je možné využívať. Existuje napríklad aj džentlmenská dohoda, že počas pobytu áut v parc fermé tesne po pretekoch špionážni fotografi nebudú úradovať.

Výnimkou je špionáž vykonávaná ľudským okom, ktorou bol dlhodobo známy hlavne Sebastian Vettel. Ten rád prišiel ku konkurenčným autám a detailne si ich prezeral. Niečo podobné však už často robí aj Lewis Hamilton a aj niektorí ďalší pretekári.

Má to však význam? Vedia odpozorovať niečo zaujímavé, čo by pre ich tímy malo cenu? Alebo je to obzeranie len „pro forma“?

„Lewis je perfektný špión,“ povedal Philipp Brandle, ktorý na Hamiltonovom aute pracoval až do konca roku 2019, v televíznej relácii Servus TV. Sedemnásobného majstra sveta F1 v tomto smere chválil: „Všetko si obzerá veľmi detailne.“

„Poviem aj jeden zaujímavý príklad. Raz sa jedna vec udiala v miestnosti za pódiom, kde sa jazdci môžu napiť. Všimol si, že v pretekárskom overale iného tímu je menej káblov. Išlo tam o to, že takto sa dá ušetriť váha. Vo Formule 1 sa ráta aj každý takýto detail…“

„Prišiel teda so spätnou väzbou, že iný tím má v kombinéze menej káblov a rovnako menšie je aj ich zapojenie. Všetky takéto veci, pri ktorých je možné ušetriť čo i len jeden gram, sú dôležité. Sleduje aj takéto detaily a tieto veci potom implementujeme,“ dodal Brandle.

V diskusii bol prítomný aj Nico Hülkenberg, ktorý priznal, že takisto si rád pozrel iné autá. „Nazbierate určité informácie,“ skonštatoval bývalý pretekár. „Pozorujete, ako je auto poskladané a potom to posúvate svojim inžinierom. Nuž a samozrejme dúfate, že s tým niečo spravia a auto tak urobia rýchlejším.“

Súvisiace články