logo F1online.skF1online.sk

Binotto sa teší z dobrej korelácie dát, pódiové umiestnenia však neočakáva

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Mirec Somoši
Mirec Somoši4. 4. 2021

Šéf Ferrari Mattia Binotto je presvedčený o tom, že zoskupenie z Maranella je stále veľmi ďaleko od dvoch najlepších tímov. Aj napriek zlepšeniu ich monopostu neočakáva, že budú pravidelne bojovať o pódiové umiestnenia.

Po katastrofálnej minuloročnej sezóne Ferrari avizovalo zlepšenie. Hneď na úvodnom podujatí v Bahrajne predviedli solídne výkony, aj keď pravdou je, že kvalifikačná rýchlosť bola oveľa lepšia, ako tá preteková. Leclerc dokončil preteky na šiestom mieste a jeho tímový kolega Sainz prišiel do cieľa na ôsmej pozícii. Povzbudzujúci štart do novej sezóny však podľa Binotta ešte neznamená, že Ferrari bude pravidelne schopné bojovať o stupne víťazov.

„Strata na najlepších konkurentov je stále veľmi zreteľná, najmä v pretekoch bola veľká, takže ešte nás čaká dlhá cesta a bude to závisieť aj od jednotlivých okruhov,“ uviedol Binotto na otázku o šanciach Ferrari na pódiové umiestnenia. „Vieme, že na vývoji tohto auta nebudeme veľmi pracovať, pretože sa sústredíme najmä na budúcoročný monopost. Som si však istý, že aj konkurencia k tomu pristúpi rovnako.“

„Stále si však myslím, že ak sa pozrieme na preteky v Bahrajne, dostali sme skvelú spätnú väzbu od jazdcov, ktorí sa stále učia a spoznávajú hranice tohto monopostu, takže stále môžeme vyriešiť nejaké problémy a auto zlepšiť. Myslím si, že v nasledujúcich troch alebo štyroch pretekoch uvidíme prvé indikácie toho, aký je skutočný výkon a potenciál monopostu v porovnaní s ostatnými,“ zhodnotil šéf tímu Ferrari.

V minulom roku sa Ferrari trápilo najmä kvôli slabému motoru. Už pri testoch však mali pocit, že z hľadiska výkonu na rovinkách sa podstatne zlepšili. Binotto potvrdil, že sa do určitej miery upokojil a potešil, keď sa progres v oblasti motora potvrdil aj na prvej veľkej cene.

„Určite sa mi uľavilo, pretože môžeme pracovať v oveľa lepšej pozícii a to je pre tím veľmi dobré. Je dôležité, aby mohol tím pracovať v dobrej kondícii, aby boli zamestnanci pokojní a pozitívne nastavení. To bolo pre mňa veľmi dôležité. Prísť do Bahrajnu a vidieť, že monopost sa zlepšil a v tíme je pokojná atmosféra, to znamená, že môžeme pracovať v dobrej nálade a lepším spôsobom,“ uviedol Binotto.

„Motor, šasi, pneumatiky, korelácie, toto všetko bolo pre nás v podstate kľúčové. Koľko sme získali v dôsledku zlepšenia pohonnej jednotky? Myslím si, že to je veľmi ťažké povedať, pretože v porovnaní s konkurenciou je to relatívne. Nie je to absolútna hodnota a neviem, ako sa zlepšili ostatní, môžeme teda posúdiť iba celý balík,“ povedal 51-ročný rodák z Lausanne.

Binotto potvrdil aj dobrú koreláciu dát medzi monopostom na trati a rôznymi simuláciami v Maranelle. Auto sa podľa jeho slov správa tak, ako to očakávali. „Pokiaľ ide o naše očakávania z rôznych simulácií, myslím si, že máme dobrú koreláciu dát, čo bolo pre nás veľmi dôležité. Je to niečo, na čom sme pracovali a v porovnaní s minulým rokom sme sa zlepšili. Monopost má teda takú výkonnosť, akú sme očakávali. Vedeli sme, že v porovnaní s minulým rokom máme lepšie auto, o tom niet pochýb,“ dodal na záver Binotto.

Súvisiace články

Diskusia