logo F1online.skF1online.sk

Leclerc: Nikdy nebudem chladným jazdcom bez emócií

Charles Leclerc
© Twitter/Charles Leclerc
Mirec Somoši
Mirec Somoši4. 4. 2021

Charles Leclerc verí, že z neho nikdy nebude chladný pilot bez emócií, pretože už od kedy bol malé dieťa a sledoval F1, vždy v ňom prevládala túžba a veľká vášeň.

Leclerc sa k Ferrari pripojil v roku 2019, pričom od začiatku dokázal podávať fantastické výkony a v spomínanej sezóne sa mu podarilo triumfovať na legendárnom okruhu Spa-Francorchamps a v Monze. Monačan vie, že príležitosť jazdiť za Scuderiu nedostane každý a preto má pocit, že v F1 si žije svoj sen.

„Bol to nedosiahnuteľný sen, takže keď sa na seba dnes pozriem a vidím sa v červenom, som na to veľmi hrdý. Zanecháva to vo mne neuveriteľné pocity,“ povedal Leclerc. „Bol som veľmi mladý, keď som mal príležitosť z kamarátovho balkónu prvýkrát vidieť Veľkú cenu Monaka. V uliciach som vyhľadával len červené auto. Neviem vám vysvetliť, prečo to tak bolo. Pravdepodobne som sa narodil ako fanúšik Ferrari a ani som o tom nevedel.“

Monačan priblížil aj svoje začiatky. „Mal som necelých päť rokov, ale pretekanie a jazdenie bolo to jediné, čo som chcel robiť. Myslel som len na víťazenie a zábavu. V tom čase som si nepredstavoval, že jazdenie sa môže stať mojou profesiou.”

Prechod z F2 do F1 bol ako skok vpred. Až keď som sa dostal na vrchol, uvedomil som si, ako sa všetko zmenilo. Za tieto tri roky, ktoré ubehli od môjho debutu, som veľmi dospel. Nevedel som, aké je toto uzavreté prostredie ‚cirkusu F1.‘ Zvonku nedokážete pochopiť, aký veľký tlak tam je,“ zhodnotil Leclerc.

Napriek tomu, že pilot Ferrari absolvoval v F1 zatiaľ len dve sezóny, za ten čas už stihol všetkým ukázať svoje jazdecké schopnosti, no taktiež aj svoju veľmi emotívnu stránku. Len dvadsaťštyri hodín po smrti svojho kamaráta Anthoina Huberta dokázal zvíťaziť na Veľkej cene Belgicka, o týždeň neskôr vyhral preteky na domácom podujatí Ferrari v Monze a fanúšikovia Scuderie si ho veľmi obľúbili.

„V mladom veku som bol bláznivé dieťa, ako to rád hovorím, keď sa ma na to ľudia opýtajú. Bol som veľmi mladý jazdec, na deväťdesiatpäť percent ma ovládali emócie a iba päť percent tvorila racionalita. Veľmi tvrdo som teda pracoval, najmä po psychickej stránke, aby sa tieto proporcie zmenili.“

„Pôsobím v tomto športe s veľkou vášňou a odhodlaním. Nikdy nebudem chladným a racionálnym jazdcom bez emócií, ale keď ste na trati, musíte si niektoré veci poriadne premyslieť. V súčasnosti sa snažím o niečo viac využívať rozum ako pocity,“ dodal na záver jazdec Ferrari.

Súvisiace články

Diskusia