logo F1online.skF1online.sk

Otmar Szafnauer: Nepodporujem konšpiračné teórie. Pred zmenou pravidiel sme boli rýchlejší

Sebastian Vettel v boxoch
© Aston Martin
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko3. 4. 2021

Výkon nových monopostov Aston Martin na prvej veľkej cene sezóny bol pomerne prekvapivý a to najmä z dôvodu zaostania za očakávaniami. Za možnými príčinami však môžu byť aj pravidlá a regulácie pre monoposty pre rok 2021. Svoj pohľad na vznuknutú situáciu pridal aj šéf tímu Aston Martin, Otmar Szafnauer.

Spomínané úpravy pravidiel a regulácií pre monoposty, ktoré boli schválené pred uplynulou sezónou, nakoniec mohli mierne napomôcť tímom s vysokým sklonom monopostu, ako Red Bull alebo AlphaTauri. Naopak, tieto zmeny mohli uškodiť monopostom s nízkym sklonom, ako Mercedes alebo Aston Martin.

Otmar Szafnauer z tímu Aston Martin hovorí, že keď sa v priebehu minulého roka tieto zmeny schvaľovali, boli tu dva tímy, ktoré spomenuli a poukázali na možné dopady tohto rozhodnutia.

„Nepodporujem konšpiračné teórie,“ povedal Otmar Szafnauer pre Motorsport.com. „Minulý rok však tímy s nižším sklonom poukázali na to, že to bude mať na nich väčší vplyv ako na tímy s vysokým sklonom. A mali sme pravdu. V tom čase sa práve pripravovali pravidlá a regulácie.“

Napriek týmto tvrdeniam však tieto zmeny pravidiel a regulácií boli schválené. Šéf tímu Aston Martin navyše tvrdí, že o týchto zmenách tímy ani nemohli hlasovať. Podľa neho by tieto zmeny nemohli prejsť hlasovaním, lebo trojica tímov bola už v tom čase proti.

„Nie. Tak za prvé, nikdy sa nehlasovalo,” hovorí Szafnauer.

„Za druhé, bolo len akési orientačné hlasovanie. Takže práve na technickom výbore, mali všetci technickí riaditelia orientačný hlas, ale tri tímy v tomto hlasovaní, hlasovali proti,“ pokračuje vedúci predstaviteľ Aston Martinu.

„Musíte mať na pamäti, že iba dva tímy majú koncept nízkeho sklonu. Takže dokonca aj jeden z tímov s konceptom vysokého sklonu hlasoval proti. A toto pravidlo by neprešlo ani pri ôsmych z desiatich hlasov. Pretože traja hlasovali proti,“ pokračuje Szafnauer.

Tím známy v minulosti ako Racing Point bol favorizovaný na tretie najrýchlejšie auto v šampionáte. Na prvom podujatí v Bahrajne si však umiestnenie v tretej časti kvalifikácie a jeden bod v pretekoch vybojoval len jeden z monopostov, Lance Stroll.

„V pretekových rýchlostiach sme boli o niečo konkurencieschopnejší ako v prípade rýchlosti na jedno kolo,“ povedal Otmar Szafnauer. „Ale v porovnaní s tým, kde sme boli pred pár mesiacmi, teda pred zmenou nariadení, máme pred sebou ešte veľa práce.“

Súvisiace články

Diskusia