logo F1online.sk

Webber nie je spokojný s tým, že Alonso dostal príležitosť v tíme Alpine

Mark Webber
© FOM
Mirec Somoši
Mirec Somoši2. 4. 2021

Mark Webber si myslí, že rozhodnutie tímu Alpine angažovať Fernanda Alonsa na dve sezóny nebolo najlepším riešením. Austrálčan by radšej preferoval príchod nového talentu, ako sa to v minulosti stalo v prípade Maxa Verstappena v Red Bulle a Charlesa Leclerca vo Ferrari.

V rozhovore pre podcast „On The Marbles“ sa Webber rozhovoril o rozhodnutí tímu Alpine vziať Fernanda Alonsa späť do F1. Španiel sa do kráľovnej motoršportu vrátil po dvoch rokoch. „Mám obrovský rešpekt voči Fernandovi, je jeden z najlepších jazdcov, aký tu kedy bol. Od začiatku pracoval s veľkým odhodlaním a dosiahol neuveriteľné veci. Na jeho vrchole tu v nedeľu nebolo veľa lepších pilotov.“

Aj napriek tomu, že Webber oceňuje Alonsove kvality, nemyslí si, že v tíme Alpine spravili dobré rozhodnutie. Kritizuje to najmä kvôli tomu, že radšej by privítal príchod nových a dravých mladíkov. „Kde je ďalší Max Verstappen, ďalší Charles Leclerc? Oni sú skvelí pre tento šport – ako bol aj Fernando, keď mal dvadsať rokov. Samozrejme, Alonso je stále veľké meno – pre jeho rodnú zem Španielsko, ale aj pre tento šport. Bol by som však radšej, keby sme sa viac zamerali na budúcnosť, aby sme našli nového Alonsa, ktorého sme objavili pred dvadsiatimi rokmi,“ zhodnotil víťaz deviatich veľkých cien.

Webber sa následne rozhovoril aj o Alonsovej povahe, pričom spomenul najmä to, že situácia v tíme Alpine sa môže postupom času zhoršovať. „Myslím si, že nemusíte byť Einstein aby ste vedeli, že ak sa veci zhoršia, môže to znamenať koniec dobrým výkonom. Sú to šťastné dni, keď je okolo Fernanda veľa šampanského, keď dominuje, alebo ak konštantne poráža svojho tímového kolegu. V podstate, keď je optika nastavená tak, že Fernando je ten, ktorý prevádza dobré výkony pre tím v Pohári konštruktérov, všetko je skvelé.“

Problém však môže nastať, ak by sa Oconovi podarilo Alonsa poraziť a ten by to znášal len veľmi ťažko. „Fernando nebude akceptovať, ak by ho Ocon férovo porazil. Ak sa to stane, bude to veľká výzva,“ pričom Webber narážal pravdepodobne na situáciu v tíme Alpine, ktorá by sa mohla vyostriť a bolo by náročné ju zvládnuť. Tomu by mohla nahrávať aj Alonsova minulosť, počas ktorej dokázal vo viacerých tímoch navodiť dusnú atmosféru.

Súvisiace články