logo F1online.sk

Steiner: Minúť veľké peniaze na vývoj súčasného auta by bolo úplné šialenstvo

Günther Steiner
© Twitter/Haas
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko1. 4. 2021

Nie je žiadnym tajomstvom, že aktuálny monopost tímu Haas je vo svojej podstate len prelakovaný minuloročný monopost s minimálnymi úpravami. Americký tím s dvoma nováčikmi sa rozhodol svoje investície do vývoja presunúť až na rok 2022. Günther Steiner ako šéf tímu si myslí, že investície do aktuálneho monopostu by boli úplným šialenstvom.

Monoposty tímu Haas sa aj počas prvého podujatia v Bahrajne držali na posledných priečkach, pričom nehoda Nikitu Mazepina ukončila jeho pôsobenie na tejto veľkej cene už v prvom kole. Mick Schumacher prešiel cieľom na 16. mieste so stratou jedného kola.

„Jediný vývoj, ktorý sme spravili, bolo prispôsobenie pravidlám pre tento rok, takže nemôžete čakať, že to auto sa bude zlepšovať,“ uviedol Steiner. „Kvôli zmene pravidiel sa auto vlastne zhoršilo, pretože sme znížili prítlak. Takže je to skôr otázka toho, ako málo sme toho mohli urobiť.“

„Pokiaľ ide o auto, vždy som bol veľmi otvorený. Pretože to tohtoročné je také, aké je. Keď sme vlani v novembri začali s vývojom, vedeli sme, že nestíhame. Prečo by sme zbytočne míňali peniaze?“ zamýšľa sa šéf tímu Haas.

„Náš monopost bol v roku 2019 zlý, v roku 2020 sa nezlepšil a zrazu investujeme rok vývoja do auta, ktoré absolvuje iba 23 pretekov? Myslím si, že by to bolo úplné šialenstvo,“ pokračuje Steiner. „Ako každý vie, musíme obmedziť tieto (výdavky), ale aj tak sa vždy snažíme (z auta) vyťažiť maximum. Nepoviete: ‚Nechcem viac.‘“

Haas bude v Imole jazdiť s mierne aktualizovaným monopostom. Americký tím dostane diely, o ktorých vieme, že neboli pripravené na prvé podujatie v Bahrajne. To bude však koniec po stránke vylepšení na túto sezónu.

„V Imole dostaneme nejaké diely pre auto, pretože sme ich nemohli pripraviť pre Bahrajn. Takže sme urobili, čo bolo v našich silách,“ povedal Günther Steiner.

„V určitej fáze sa pýtate, že ak vložíte veľkú investíciu, budete šiesty? Budete siedmy? Nie. Najlepšie, na čo sme sa mohli zamerať, bolo ôsme miesto. Stojí za to investovať svoju budúcnosť do nasledujúcich šiestich mesiacov a stratiť prehľad o nasledujúcich piatich rokoch? Nie,“ argumentuje 55-ročný šéf tímu Haas.

„Za mňa, áno, tento rok budeme vzadu, ale na budúci rok dúfame, že sa môžeme vrátiť späť tam, kde sme boli v roku 2018 (piate miesto). Nie tam, kde sme boli v rokoch 2019 a 2020 (deviate miesto). To je našim cieľom,“ uzavrel svoje vyjadrenia Steiner.