logo F1online.sk

Mika Häkkinen: Oconovi by som ako svojmu tímovému kolegovi neveril

Esteban Ocon
© Alpine Racing
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko1. 4. 2021

Dvojnásobný šampión Formuly 1 Mika Häkkinen radí, aby si Fernando Alonso dával pozor na svojho tímového kolegu. Podľa jeho slov by francúzskemu pretekárovi Estebanovi Oconovi ako tímovému kolegovi neveril.

Esteban Ocon pritom nie je vo svete Formuly 1 úplný nováčik. Množstvo fanúšikov si určite pamätá jeho početné „bratovražedné“ súboje s Mexičanom Sergiom Pérezom v tíme Force India resp. Racing Point.

Po skúsenosti na pozícii testovacieho jazdca tímu Mercedes a tiež ako tímového kolegu Daniela Ricciarda v Renaulte, ho tentokrát čaká nová výzva. Je ňou práve legendárny 39-ročný pretekár Fernando Alonso. Toho by rád pred Oconom varoval aj Mika Häkkinen, ktorému by ako svojmu tímovému kolegovi neveril.

„Rád by som povedal niečo pozitívne, ale Ocona až tak dobre nepoznám,“ povedal Häkkinen pre Unibet. „Navonok, na základe komentárov a rozhovorov, to nie je úplne taký tímový kolega, akého by som chcel.“

„Svojmu tímovému kolegovi musíte dôverovať. Rozprávate sa a zdieľate spoločne veľa vecí. Musíte mu dôverovať a ja by som Oconovi úplne nedôveroval,“ prezradil Mika Häkkinen. „Je to trochu kruté niečo také povedať, ale je to tak.“

„Môj názor je možno trochu drzý, pretože ho osobne nepoznám, ale určité závery môžete vyvodiť aj z počúvania rozhovorov a odpovedí ľudí. Ako hovoria o téme, aké sú ich postranné úmysly. Môžete urobiť nejaké závery,“ myslí si dvojnásobný fínsky šampión.

Mika Häkkinen však očakáva, že Fernando Alonso vyhrá súboj tímových kolegov v Alpine. Fín podporil Alonsa, aby mal vo Formule 1 dobrú prvú sezónu, ale kladie si otázku, či má Alpine s motorom Renault silu dostať ho aj na stupne víťazov.

„On je skutočný matador a k sezóne pristúpi tak, že Ocona zatieni,“ povedal Häkkinen. „Nemyslím si, že Ocon má nejakú šancu. Má skúsenosti a rýchlosť, ale Fernando mu nedá žiadnu šancu.“

„Fernando je späť vo Formule 1. Dá do toho všetko, ale víťazstvo si vyžaduje silný motor. Je to také jednoduché. Potrebujú výkonný motor,“ pokračuje bývalý fínsky pretekár.

„Má motor dostatočný výkon na predbiehanie na rovinkách? Vojsť do brzdnej zóny a prejsť dovnútra trate? Pochybujem,“ uzatvára svoje vyjadrenia Mika Häkkinen. „Bez výkonu nezáleží na tom, aká dobrá je aerodynamika alebo piloti. Každý aspekt musí byť správny. Ak nebudú všetky prvky v poriadku, nebudú výsledky.“