logo F1online.sk

Aký trest hrozil Verstappenovi, ak by Hamiltona nepustil pred seba?

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Ladislav Király
Ladislav Király30. 3. 2021

Max Verstappen sa tesne pred koncom Veľkej ceny Bahrajnu dostal pred Lewisa Hamiltona, ale pozíciu mu po niekoľkých sekundách prepustil späť. Pri realizovaní manévra totiž vyšiel všetkými kolesami mimo trate a získal tak trvalú výhodu, čo nebolo povolené.

Ale čo keby pozíciu nevrátil späť a pokračoval by v jazde na čele? Aký trest by dostal? „Maximálne päť trestných sekúnd,“ odvetil jeden z pretekových komisárov Emanuele Pirro, ktorého slová cituje Corriere dello Sport.

„Nemôžete predbiehať tak, že prekročíte limity trate. Verstappen to spravil, aj keď samozrejme nie úmyselne. Vyšiel však mimo. Masi (Michael, riaditeľ pretekov, pozn. red.) v tej chvíli upozornil Red Bull a Verstappenovi odporučil vrátiť pozíciu.“

„Riaditeľ pretekov si nič nevynucuje, pretože to ani nemôže robiť. Môže len vyslovovať odporučenia,“ skonštatoval Pirro. „Verstappen svoju pozíciu vrátil a prípad sme tak nemuseli riešiť.“

Bývalý pretekár F1, ktorý päťkrát vyhral 24-hodinovku v Le Mans, hovoril aj o tom, že Hamilton porušoval limity okruhu až príliš často. Pravidlá to síce vyslovene nezakazovali, avšak jazdec týmto spôsobom nemohol získavať výhodu. A v tomto prípade to už začínalo byť na hrane.

„Hamilton zachádzal za limity trate až príliš často a opakovane tak získaval výhodu. Takže Masi, ktorý ako jediný má právo komunikovať s tímami, zavolal do Mercedesu a varoval ich, že ak v tom bude Hamilton pokračovať, dostane bielo-čiernu vlajku. Mohlo to skončiť trestom. Okamžite s tým prestal a to bolo v tomto smere všetko,“ dodal 59-ročný Talian.