logo F1online.sk

Valsecchi: Ferrari vidí v Leclercovi druhého Schumachera

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala20. 6. 2020

Podpísanie novej päťročnej zmluvy s Charlesom Leclercom vyslalo do sveta i smerom k Sebastianovi Vettelovi jasný odkaz: Ferrari chce najbližšie roky stavať na mladom Monačanovi. Davide Valsecchi si dokonca myslí, že vedenie Scuderie od Leclerca očakáva, že sa z neho stane nový Michael Schumacher a povedie stajňu k majstrovskému titulu.

Ešte predtým však bude musieť pretrpieť ročník 2020. V tíme bude mať nie veľmi radostného Sebastiana Vettela, ktorý už nebude mať eminentný záujem robiť všetko v prospech Scuderie. Namiesto toho mu postačí hľadieť na svoje záujmy.

Z pohľadu Davida Valsecchiho, bývalého pretekára a dnes komentátora talianskej Sky, sa to však oplatí. “Áno, myslím si, že je to správne rozhodnutie, pretože Ferrari bude už aj tento rok dosť trpieť pri manažovaní svojich jazdcov,” hovorí v podcaste F1 Nation. Toto utrpenie vraj netreba zbytočne predlžovať. “Do potýčky sa dostali už trikrát. V Monze, potom v Brazílii, nuž a rovnako v posledných pretekoch v Abú Zabí.”

“Tam to bolo síce trochu menej výrazné, no v kvalifikácii to z Vettelovej strany nebol najlepší ťah voči Leclercovi. Bol to vlastne opak toho, čo sa udialo v Monze,” hodnotí Valsecchi. “Ferrari bude tento rok ešte trpieť, ale budúca sezóna už bude fajn.”

Od Sainzovho príchodu si podľa osobností Formuly 1 Ferrari sľubuje upokojenie situácie. Španiel by nemal tak veľmi trápiť manažment tímu, no hlavne Charlesa Leclerca. Valsecchi síce nečaká, že by Sainz výrazne strácal, ale uznáva, že vo Ferrari bude jednotkou Leclerc.

“Carlosovi dajú životnú šancu, stane sa jednou z najväčších španielskych športových hviezd na svete. Bude na jednej úrovni s Leclercom,” pokračuje šampión GP2 z roku 2012. “Ferrari si však ako hlavného jazdca vybralo Charlesa, keď si s ním dohodlo päťročnú zmluvu — jednu z najdlhších v histórii Formuly 1. Zdá sa, že pre nich bude akýmsi novým Michaelom Schumacherom.”

Mark Webber sa domnieva, že Ferrari bude po Vettelovom odchode strádať hlavne po stránke vývoja a budovania tímu. V tíme budú totižto pôsobiť dvaja nie veľmi ostrieľaní piloti.

Čo na to hovorí Valsecchi? “Ťažko povedať… Niektorí tvrdili, že sa McLaren bude bez skúseností Fernanda Alonsa trápiť, ale v skutočnosti bola sezóna 2019 v podaní McLarenu najlepšia za posledných pár rokov.”

“Myslím si, že Charles už ukázal, že vie byť na Sebastianovej úrovni, ba možno už aj kúsok vyššie. Teraz je Leclercov čas. Ferrari sa rozhodlo, že v budúcnosti chce získať titul s Leclercom na palube. Rozhodli sa preňho so stopercentnou dôverou,” doplnil.