logo F1online.sk

Norris: Sme bližšie k špičke, čaká nás však tesná bitka s Ferrari

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl29. 3. 2021

Bez ohľadu na to, koľko jazdec na štvrtom mieste stráca na tretiu priečku, vždy existuje šanca dostať sa na pódium. Stačí akákoľvek porucha či nehoda niekoho z prvej trojky. Lando Norris priznal, že mu v Bahrajne vírili hlavou myšlienky na druhé pódium v kariére.

Zároveň to však nechcel dosiahnuť vypadnutím či problémami jazdcov, ktorí jazdili v top trojke. Od začiatku hlásil mierne problémy Max Verstappen a Valtteri Bottas mal veľké ťažkosti pri svojom desaťsekundovom pitstope.

„Bottasovi sa niečo stalo pri zastávke, až som veril, že vypadne z pretekov. Ale nie, nikomu nič také neprajem. Na minútku som si len myslel, že by sme z toho niečo mohli získať a hlavou mi prebehli záblesky z minulého roka,“ usmieval sa Lando Norris, ktorý v úvodných pretekoch minulej sezóny získal premiérové pódium v kariére. Sezónu 2021 napokon odštartoval výborným štvrtým miestom.

„Teším sa zo štvrtého miesta, úprimne, mali sme dobrú rýchlosť. Udržiaval som si dobrý odstup od áut za nami, na začiatku som však musel predbehnúť Daniela, Pierra Gaslyho i Charlesa Leclerca, takže to nebolo ľahké,“ vyhlásil mladý Brit, ktorý v pretekovom tempe udržal na dištanc Charlesa Leclerca na konkurenčnom Ferrari.

Strata na Mercedes s Red Bullom bola v pretekoch naďalej markantná, no podľa Norrisa sa mierne zmenšila. „Myslím si, že sme trochu stiahli stratu na čelo a verím, že na niektorých tratiach môžeme byť ešte bližšie,“ znejú optimistické slová rodáka z Bristolu.

McLaren bol v Bahrajne najmä v pretekoch tretí najrýchlejší. O túto pozíciu však ešte bude prebiehať tuhá bitka. „Je ťažké povedať, či sme boli jednoznačne najrýchlejší zo zvyšku poľa. Neviem, aká bola presne rýchlosť AlphaTauri. Auto bolo dobré, naznačilo veľa dobrých vecí, no aj zlé veci, na ktorých musíme jednoznačne pracovať. A to aj na strane pohonnej jednotky a motora, čo nie je také ľahké. Môžeme byť ešte lepší. Musíme viac popracovať na kvalifikáciách než pretekoch, no aj v tých je veľa priestoru na to, aby bolo naše auto ešte rýchlejšie.“

Po dlhých rokoch by sme mohli vidieť tesnú bitku medzi McLarenom a Ferrari. Nie o titul ako počas dlhej éry, prakticky od roku 1998 možno až do roku 2012 (postupne sa pridávali a odchádzali Williams, Renault či Red Bull), ale o tretie miesto v Pohári konštruktérov. Aj tak to však môže byť bitka, ktorá bude ozdobou sezóny.

„Dobre vieme, čo Ferrari dokáže. Minulý rok bol Charles v kvalifikáciách pred nami, no v pretekoch sa často trápil. Predpokladali sme, že tento rok to bude podobné. V pretekoch sme boli rýchlejší, čo je výborné, no prídu trate, na ktorých sa Ferrari dokáže lepšie starať o pneumatiky a možno budú rýchlejší. Bude to tesné, vždy je to medzi nami tesné. Môže to byť ako na hojdačke medzi nami, Ferrari i AlphaTauri. Teším sa na túto bitku,“ uzavrel Norris.