logo F1online.sk

Norris berie štvrté miesto: Som šťastný

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl28. 3. 2021

Lando Norris vstúpil do sezóny 2021 správnou nohou. Mladý Brit odjazdil v Bahrajne bezchybné preteky, využil všetky príležitosti a s prehľadom získal skvelé štvrté miesto.

Po štarte sme najzaujímavejšie súboje registrovali práve medzi jazdcami McLarenu, ktorí štartovali bok po boku. Lando Norris napokon získal od Daniela Ricciarda šieste miesto. Hneď po reštarte poskočil na piatu priečku cez Pierra Gaslyho.

Potom sme videli krásnu spomienku na epické bitky medzi McLarenom a Ferrari. Lando Norris najprv v štvrtej zákrute ešte v tesnom súboji „koleso na koleso“ nestačil na Charlesa Leclerca, no v ďalšom kole už cez neho prešiel na konci cieľovej rovinky. Ukázalo sa to ako kľúčové, pretože odvtedy si Norris držal Leclerca od tela a pomerne s pohodlným náskokom udržal štvrté miesto až do cieľa. V závere ho neohrozil ani rýchly Sergio Pérez, takže McLarenu sa podarilo zdolať jeden z Red Bullov.

„Rozhodujúci bol štart a reštart. Dostal som sa cez Daniela i Pierra Gaslyho, a potom som mal celý čas lepšiu rýchlosť než Charles Leclerc. Vytvoril som si dobrú pozíciu na trati a celý čas som mal slušnú rýchlosť. Som šťastný z dnešného výsledku,“ usmieval sa Lando Norris, ktorý si zopakoval umiestnenie z minuloročných pretekov v Bahrajne, keď skončil tiež štvrtý.

McLaren získal cenných 18 bodov a do sezóny vstúpil výborne. „Je dobré vidieť, že sme urobili progres. Možno ešte nebol tak viditeľný v kvalifikácii, včera sme rýchlostne strácali. Dnes sme však boli späť a získali sme cenné body. Očakávam, že nás v tejto sezóne čaká dobrá bitka s Ferrari i AlphaTauri,“ pokračoval 21-ročný rodák z Bristolu, ktorý sa v priamom prenose následne zamyslel a pobavil publikum.

V tej chvíli sa trochu podobal na Kimiho Räikkönena, ktorý zvykol mať problém so správnym pomenovaním tímov po premenovaní Force India na Racing Point. „A ešte si myslím, že do hry prehovorí aj Renault… Teda Alpine, či čokoľvek to je (úsmev). Teším sa, dnešné preteky som si užil. Pre stratégov a inžinierov to boli ťažké preteky, celé pole od štvrtého miesta po pätnáste bolo blízko pri sebe. O to však boli preteky lepšie a zábavnejšie.“

Ozdobou pretekov bol súboj dvoch kamarátov zo sociálnych sietí. Charles Leclerc nedal Landovi Norrisovi nič zadarmo, no bol to férový a čistý súboj. Aj v tomto prípade bola témou štvrtá zákruta, keď Leclerc trochu vytlačil Norrisa, ktorý podobne ako Verstappen vyšiel mimo trať. Následne však ubral nohu z plynu.

„Snažil som sa Charlesa predbehnúť po vonkajšej strane, on ma trochu vytlačil, no bola to férová bitka a čisté pretekanie. Bol som mimo trate a ak by som nechal plný plyn, tak by sme išli bok po boku možno až do siedmej zákruty. Tým by som však získal výhodu pri opustení trate. Radšej som ubral a nechal som si to na ďalšie kolo. Všetci chceme súboje bok po boku, no musia byť fér,“ uzavrel Lando Norris.