logo F1online.sk

Verstappen: Radšej by som bral trest…

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Milan Kubala
Milan Kubala28. 3. 2021

Max Verstappen to mal dnes rozbehnuté na víťazstvo. Nakoniec sa však prvej priečky po súboji s Lewisom Hamiltonom vzdal sám, keď mu dal na to pokyn jeho pretekový inžinier. Holanďan hovorí, že takto ukončiť preteky nechcel a bol by oveľa radšej, keby preťal cieľovú čiaru prvý, hoci aj s trestom.

V štvrtej zákrute FIA opäť čarovala. Pred piatkovými tréningami najskôr vyhlásila, že v nej nebude sledovať limity trate, keďže za traťou je umelý trávnik a štrk. Po prvom tréningu si to však rozmyslela. Tímy dostali správu, že komisári začnú tento úsek trate monitorovať a mazať časy.

V ich oznámení však bola i pripomienka, že sa tak bude diať len vo zvyšných tréningoch a následne v kvalifikácii. A tak prvú polovicu pretekov Mercedesy toto rozhodnutie využívali naplno a zachádzali až za bielo-červený obrubník, ktorý tu definuje hranicu trate.

Red Bull si to všimol a Maxovi Verstappenovi oznámil, že keď to robia strieborné šípy, mal by to využívať aj on. Po pár kolách už na to zareagovala aj FIA, a tak uprostred pretekov začala vynucovať dodržiavanie limitov trate aj v štvorke.

Verstappen presne v tejto zákrute nakoniec predbehol aj Hamiltona, no vyšiel mimo trať. Od inžiniera dostal pokyn, aby Hamiltona pred seba pustil. Ako sa neskôr ukázalo, bol to zlomový bod, po ktorom už Holanďan nedokázal vybojovať prvú priečku späť.

“Prečo ste ma nenechali ísť? Ľahko by som si vybudoval päťsekundový náskok,” ozval sa vo vysielačke Max Verstappen očakávajúc, že za takýto predbiehací manéver by dostal najviac päť sekúnd. “Radšej by som prišiel o víťazstvo tak, ako skončiť takýmto spôsobom na druhom mieste.”

Horner Verstappenovi vysvetlil, že Red Bull dostal okamžite príkaz z riaditeľstva pretekov, aby Verstappen pozíciu Lewisovi Hamiltonovi prenechal.

“Samozrejme, že to bola škoda, ale treba vidieť pozitíva,” hovoril Max Verstappen už po opadnutí prvých emócií. “Dokázali sme s nimi zviesť poriadny súboj a myslím si, že odštartovať sezónu takto je skvelé.”

Pilot Red Bullu sa v pretekoch niekoľkokrát posťažoval na svoj monopost s tým, že na výjazde z pomalých zákrut nemá potrebnú trakciu. To mu napokon uškodilo pri snahe vrátiť sa späť do čela.

“Neviem, čo sa tam stalo. Nezdá sa mi, že by to počas celej dĺžky pretekov bolo vyriešené — v tých pomalých zákrutách. Budeme sa musieť na to pozrieť, ale dokázali sme dokončiť preteky a získať dobré body,” uviedol Holanďan.

Súvisiace články