logo F1online.sk

Alonsa výsledok prekvapil, keďže zadnej časti auta stále neverí

Fernando Alonso
© Alpine Media
Milan Kubala
Milan Kubala27. 3. 2021

Fernando Alonso vo svojej prvej kvalifikácii po dvojročnej prestávke splnil očakávania na jednotku. Kolegu Estebana Ocona nechal hltať prach v Q1, zatiaľ čo on sa vyšvihol až na deviatu priečku. Španiel potvrdil povesť pilota, ktorý dokáže jazdiť takmer s hocičím; podľa svojich slov autu totižto stále neverí.

Po pätnástych a šestnástych priečkach v tréningoch to s Alonsom nevyzeralo ružovo. Keď sa však v Bahrajne v sobotu zotmelo a Španiel si vyhrnul rukávy, všetko razom začalo vyzerať inak. Až prekvapivo dobre, postup do Q3 ho teší a deviata priečka rovnako.

“Som spokojný, pretože sme to asi nečakali. Máme za sebou ťažký víkend,” rečnil pred mikrofónom Sky Sports F1. “Trochu mi chýba dôvera v zadnú časť auta. A aj brzdy majú úplne iný výkon ako na testoch.”

“Samozrejme, bola to prvá kvalifikácia v ročníku, takže nikdy neviete, čo môžete očakávať. Ja som však s deviatou priečkou spokojný. Pred kvalifikáciou som si robil nádeje. Myslím, že sa zmenil vietor a klesli teploty. Pomyslel som si, že to by mohlo dosť pomôcť môjmu jazdeckému štýlu. Do kvalifikácie som vstupoval s dávkou sebavedomia, ale nakoniec to bolo lepšie, než sme čakali,” zhrnul výsledky Fernando Alonso.

Dvojnásobného šampióna, ktorý ma za sebou viac ako 300 veľkých cien, čaká ďalšia. Nepôjde o nič všedné, Španiel má pocit, že ho opäť čakajú prvé preteky. “Zajtra budem prvýkrát na štarte, prvýkrát pôjdem do prvej zákruty, pokúsim sa vyhnúť problémom, no a potom prídu zastávky v boxoch. Dvojsekundový pitstop, to bude opäť nový pocit,” hovorí pretekár, ktorý posledné dva roky čakal na prezutie pneumatík podstatne dlhšie.

“Čaká ma veľa vecí, ktorými si zajtra budem musieť prejsť akoby prvýkrát. Teším sa na to. Odjazdiť 57 kôl naraz bude opäť niečo nové, v testoch som nič také nepodnikol,” pousmial sa skúsený pilot Alpine.

Alonsa čaká zaujímavá nedeľa. Uprostred balíka bude určite môcť ukázať svoje kvality pri predbiehaní i bránení, keďže za sebou bude mať takého Sergia Péreza či Júkiho Cunodu, teda pretekárov, ktorí by podľa papierových predpokladov mali skončiť vyššie.

“Uvedomujem si, že za mnou je pár chlapcov, ktorí majú lepšiu rýchlosť ako my. Pokúsili sa kvalifikovať na stredne tvrdej zmesi a nezafungovalo im to. Sú pravdepodobne rýchlejší. Avšak, ak budeme mať dobrý štart a dobrú stratégiu, mali by sme sa vedieť umiestniť v prvej desiatke,” doplnil Alonso.