logo F1online.sk

Hamilton: Nie je to žiadne tajomstvo, že tieto zmeny sú mierené proti nám

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala27. 3. 2021

Lewis Hamilton ďalšie ocenenie Pirelli za pole position do zbierky nepridal. Skvelú formu totižto potvrdil Red Bull Racing a Mercedes na rozdiel od predchádzajúcich sezón nevytiahol z rukáva žiadne eso. Brit napokon zaostal o priepastné štyri desatiny, a to po kvalifikácii vyhlásil, že čakal ešte horší výsledok. Jedno je však podľa neho isté: FIA pripravila nové pravidlá s cieľom zabrzdiť Mercedes.

Žeby sa nám konečne skončila dominancia strieborných šípov? Po sobotňajšej kvalifikácii sú nádeje na vyrovnanejší súboj o titul oveľa väčšie. Všetko však bude závisieť od Mercedesu a od toho, ako rýchlo dokážu jeho inžinieri zareagovať.

Hamilton si svoju úlohu splnil, čo sme videli aj na rozdieloch v jeho a Bottasových časoch. “Prepáčte, chlapci, dal som do toho všetko,” povedal vo vysielačke, keď sa dopočul, že Max Verstappen bol rýchlejší. “Viac som spraviť nemohol, to je isté. Dal som do toho absolútne všetko, čo sa v tomto aute dalo.”

Po kvalifikácii svojich inžinieroch chválil. “Myslím si, že pre nás je to naozaj dobrý krok vpred. Keď sme sem pred víkendom prichádzali, mysleli sme si, že naša strata bude dvakrát taká veľká. Samozrejme, že chceme byť prví, ale vedeli sme, že to dnes bude výzva. Už od prvého dňa sme vedeli, že Red Bull je rýchlejší ako my. Čaká nás hora, na ktorú sa musíme vyštverať.”

Nejde však o takú prirodzenú horu, skaliská a balvany vraj pred Mercedes naviezla FIA v lete minulého roka, keď začala prepisovať technické pravidlá Formuly 1. Vtedy to zdôvodnila tým, že chce znížiť záťaž na pneumatiky Pirelli, ktoré by nárast prítlaku tento rok nezvládli.

Hamilton má však pocit, že pravý dôvod je niekde inde presne tak, ako vlani pri zákaze kvalifikačných motorových režimov. “Nie je žiadnym tajomstvom, že tieto zmeny boli napísané na to, aby nás zabrzdili. Vlani boli prijaté zmeny smerované na náš motor, ktoré mali za úlohu to isté.”

“Ale to je OK. My milujeme výzvy a na takéto veci sa nedívame s nechuťou. My budeme len tvrdo pracovať, a to čo najlepšie, ako budeme vedieť. Presne to teraz spravíme,” vyhlásil odhodlaný obhajca titulu.

Mercedes už na predsezónnych testoch vedel, že niečo nie je v poriadku. Za posledných desať dní sa vďaka analýzam o svojom aute veľa naučil, ale podľa Hamiltona neprebehol “žiaden vývoj”, vďaka ktorému by piloti dostali nový balík súčiastok. Tento víkend tak pretekajú s identickými dielmi ako pred dvoma týždňami.

“Po týchto zmenách je to iné ako minulý rok. V niektorých oblastiach strácame, chvíľu nám potrvá, kým sa dotiahneme. Ale možno je to špecifické pre túto trať a nebude to tak inde,” zamyslel sa Hamilton.

Pred nedeľou veľké znovuzrodenie čiernych monopostov neočakáva, Red Bull si vraj svoju výhodu udrží. “Dostal som presne také informácie a aj to sám vidím. Nemali sme zrovna ohromný balans, ale nebol ani najhorší. Ak by ste tie veci vyriešili, vyzeralo to na rozdiel pár desatiniek. Ale uvidíme. Určite som nemal úplne zlé pocity, bolo to oveľa lepšie, než by som si po testoch myslel.”

Hamilton uzavrel rozhovory odpoveďou na otázku, či by mohol priblížiť, v čom spočívajú problémy Mercedesu. “Neviem vám povedať, kde sa trápime — nechcem vám povedať, aký máme problém.”

Súvisiace články