logo F1online.sk

Haas momentálne nepracuje na žiadnych vylepšeniach

Romain Grosjean
© Haas Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 6. 2020

Keď sa niečo stalo skutočným synonymom koronakrízy, tak je to neistota. Nevedeli sme, či sa sezóna vôbec začne. Dnes už vieme, že áno, ale nevieme, na akom počte sa napokon zastaví počet veľkých cien. Tímy tak netušia, aký finančný obnos od Liberty Media vlastne dostanú. Aj preto sa tí menší vydali cestou extrémnej opatrnosti.

Dokonalo to vyjadril boss Haasu Günther Steiner. Jeho tím sa počas prestávky prepol do úsporného režimu a v továrni v Banbury momentálne neprebieha žiadny vývoj. Monopost VF-20 tak bude počas prvého víkendu sezóny po aerodynamickej a mechanickej stránke úplne rovnaký ako ten, s ktorým tím prišiel do Barcelony. Haas sa môže tešiť aspoň na novú pohonnú jednotku a prevodové ústrojenstvo, ktoré počas prestávky „upiekli“ ich partneri vo Ferrari.

„Neplánujeme žiadne vylepšenia pokým nevieme, aký rozpočet vlastne máme k dispozícii a koľko pretekov odjazdíme,“ pokrčil plecami boss amerického tímu, ktorého cituje Autosport. „Nemôžem utrácať peniaze, o ktorých neviem, či ich vôbec mám. V súčasnosti by pre nás niečo také nedávalo zmysel.“

„Musíme byť veľmi opatrní v našich krokoch, pretože vieme, že s klesajúcim počtom veľkých cien, navyše bez fanúšikov, klesajú aj príjmy. Takže pokým je zvyšok roka nejasný, zostávam veľmi opatrný,“ vyhlásil Steiner.

S týmto je spojené pochopiteľné riziko. Ostatní totiž naďalej vylepšujú a tímy stredu poľa, s ktorými Haas súperí, nie sú výnimkou. Po nevýraznom minulom ročníku majú v Banbury čo doháňať, no ich vývoj v súčasnosti stojí. Steiner si však myslí, že omnoho horšie dôsledky by malo teraz neprimerane utrácať.

„Minúť svoje peniaze teraz a potom zistiť, že na vylepšovanie už nemáte nič, by bolo oveľa horšie. To by nám naozaj nepomohlo,“ hovorí Steiner, ktorý je zvlášť po minuloročných skúsenostiach ešte opatrnejší. „O vylepšovaní auta sme naučili celkom dosť. Vylepšenia nikdy nie sú také veľké, aké dúfate. Čo naozaj potrebujeme je vyhnúť sa chybám. To bude rozhodujúce. Preto sme sa vydali touto cestou, nechceme riskovať, že si naplánujeme niečo, čo sa nám napokon nemusí vyplatiť.“