logo F1online.sk

Alonso neľutuje odchod z Ferrari: Je rok 2021 a oni stále nevyhrávajú

Fernando Alonso
© Alpine Racing
Milan Kubala
Milan Kubala26. 3. 2021

Fernando Alonso je oficiálne späť vo Formule 1. Po dvojročnej prestávke sa upísal Alpine, niekdajšiemu Renaultu, s ktorým mal Alonso vždy nadštandardné vzťahy. To sa už nedá celkom povedať o takom McLarene či Ferrari, v ktorých pôsobil v poslednom desaťročí. Alonso však spomínajúc na svoj rozchod so Scuderiou konštatuje, že vôbec nič neľutuje a svoj odchod už vôbec nie.

Španielov stint vo Ferrari sa skončil po sezóne 2014, keď sa rozhodol upísať novému projektu s názvom McLaren-Honda. Bol to preňho skok do poriadne hlbokej kaluže, zatiaľ čo Sebastian Vettel vo Ferrari útočil na víťazstvá a v dvoch prípadoch sa objavil aj ako kandidát na zisk majstrovského titulu.

Fernando Alonso svoj odchod neľutuje z jednoduchého dôvodu: “Je rok 2021 a Ferrari stále nevyhráva,” podpichol svojho bývalého zamestnávateľa v rozhovore pre španielske noviny AS. “Neľutujem žiadne zo svojich rozhodnutí. Keby som mal vešteckú guľu, mohol by som v niektorých momentoch prijať iné rozhodnutie, ale zakaždým som mal pocit, že konám správne.”

“S Alpine je to rovnaké. Myslím si, že po dvoch rokoch mimo tohto športu ma čakajú väčšie výzvy. Rozhodnutia treba prijímať a tiež brať veci do svojich rúk, ja si myslím, že načasovanie v súvislosti s Ferrari bolo vynikajúce,” vyhlásil majster sveta z rokov 2005 a 2006.

A hneď svoje slová aj rozvinul: “V roku 2014 sme mali za sebou päť rokov, počas ktorých sme v troch sezónach bojovali o titul do posledného kola. Atmosféra bola úžasná a takisto láska medzi Ferrari a mnou. Ale bol to ten správny moment. Ak by som vo Ferrari zostal dlhšie bez toho, aby som dokázal vyhrať, zranilo by to obe strany. Namiesto toho však tá láska pretrvala.”

Okolo Fernanda Alonsa sa už vytvoril mýtus, podľa ktorého Španiel za sebou v tímoch necháva paseku. Ten sa nad tvrdeniami, že má medzi tímami zlú reputáciu, však len smeje so slovami, že keby bol naozaj taký toxický, nikdy by sa v tímoch ako McLaren a Renault neobjavil opakovane.

“Toto je tretíkrát, čo jazdím v Renaulte. V McLarene som bol dvakrát. Bol som v iných tímoch a opakovane, takže asi so mnou boli spokojní. Ak to tak nebolo, tak neviem, prečo by mi zavolali.” Kvôli zlej reputácii asi nie… “Je mi to smiešne.”

“Pravidelne sa zhováram s Fisichellom, Trulli býva v rovnakom meste ako ja a po mojej nehode mi zavolal, aby mi dal vedieť, že ak budem potrebovať niečo v obchode, tak mi pomôže. Tak je to každý deň so Stoffelom, Jensonom a teraz Estebanom, ktorému som práve poslal motokáru FA Racing, aby si mohol zajazdiť. Preto mi je to smiešne, s mojimi kolegami sme boli vždy dobrí priatelia,” nechal sa počuť Alonso. “A na Dakare to bolo rovnaké, musel som požičať pneumatiku al Atíjovi. Niekedy je však dobré mať takú reputáciu, lebo keď zistia, že som normálny, tak vyzerajú veľmi prekvapene a šťastne.”

Alonso má stále veľa fanúšikov, ktorí ho budú na jeho novom dobrodružstve hnať dopredu. Momentálne však nie je jasné, čo môžeme od Alpine vlastne očakávať. Alonso sľubuje, že dá do toho svoje maximum a pokúsi sa tím posunúť na nový level, čím si vždy vedel získať priaznivcov.

“Tu vzrušenie v ľudoch je normálne a ja som rád, keď ho vidím. Od prvej chvíle, čo bolo oznámené, že budem tento rok pretekať v Alpine, som pocítil vrúcne privítanie od všetkých, samozrejme od tímu, ale tiež od kolegov v padoku, jazdcov, fanúšikov, médií, vedenia F1. Cítim sa tu byť vítaný. Je veľmi fajn, keď cítite niečo takéto.”

“Predpokladám, že španielski fanúšikovia pochopia, že toto je len pokračovanie sezóny 2020 a na trati až toľko zmien neuvidíme. Dúfam, že budeme konkurencieschopní, dúfam, že dokážeme zabojovať o niekoľko pódií, možno toho dosiahnuť i viac. To by bolo prekvapenie,” uzavrel Alonso.

Súvisiace články